Марк Р. Хюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Марк Рейнолдс Хюз
Mark Reynolds Hughes
Американски бизнесмен
Роден
Починал
21 май 2000 г. (44 г.)
Малибу, Калифорния, САЩ
ПогребанЛос Анджелис, САЩ

Националност САЩ
Предприемаческа дейност
Известен сХербалайф
Семейство
СъпругаКатрин Уитинг (?-1984)
Сюзън Шродер (1987-1998)
Дарси Ла-Пиер (1999-2000)
ДецаАлександър Хюз (р. 1991)

Уебсайтwww.herbalife.com

Марк Рейнолдс Хюз (на английски: Mark R. Hughes) е американски бизнесмен, който е основател, председател и главен изпълнителен директор на компания „Хербалайф“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марк Хюз е роден на 1 януари 1956 г. в окръг Лос Анджелис, Калифорния, в семейството на Джак Рейнолдс и Джо Ан Хюз. Родителите му се развеждат през 1970 г., когато Марк е на 14 години, а майка му запазва попечителството над Марк. В този момент семейството оцелява на социални помощи, а майка му страда от „емоционални проблеми“. Тя се бори със затлъстяването и напрежението чрез амфетамини и хапчета за сън. В девети клас Хюз изпада от училище, като той самия започва да използва наркотици. „Бях малък престъпник“, казва той. „Имах проблеми със закона.“ [1] На 16 годишна възраст е изпратен в CEDU – Изправително частно училище за бедни младежи в Рънинг Спрингс, Калифорния. Като част от рехаб програмата на училището, от Хюз се изисквало да събере пари, като продава билети за томболата. За много кратко той станал най-добрият продавач в училището. „Одобрението се основаваше на това колко средства сте събрали“, каза Хюс през 1985 г.

Хюз е на 19 години и все още работи за CEDU, когато майка му е намерена в починала от свръхдоза на 27 април 1975 г.

През 1976 г. 20-годишният Хюс започва да продава диетични продукти за „Сейфорт Лабораториес“, по модел на многостепенен маркетинг, превръщайки се в един от 100-те най-добри работници. След като Сейфорт се срива през 1979 г., Хюз продава уреди за тренировка и продукти за контрол на теглото за компания, наречена „Златна младеж“(Golden Youth). По време на работата си там Хюз среща Катрин Уайтинг, първата му жена. Уитдинг, бивша „Мис Санта Моника“, тогава е на 21 години, студентка по медицина. Когато „Златна Младеж“ също излиза от бизнеса, Хюз решава да направи опит да създаде собствена компания.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 1980 г. на 24-годишна възраст Хюс основава в Лос Анджелис – „Хербалайф“ (Herbalife International). Оттогава той е един от най-големите дистрибутори на билкови продукти в света чрез многостепенен маркетинг, с продажби от около 3,5 милиарда долара през 2007 г. и 2,1 милиона независими дистрибутори. Сега в 95 страни и постигане на рекордни продажби на дребно от 7,5 млрд. долара през 2013 г. според изявленията на компанията.

През март 1985 г. генералният прокурор на Калифорния и „Държавния департамент по здравни услуги“ обвиняват Хюз и Herbalife за „неверни или подвеждащи“ претенции за продукти – предимно свързани със съдържанието на кофеин в някои продукти на Herbalife, и опериране на „безкрайна верижна маркетингова схема.“ Подтиквана от жалби, в които се твърди, че потребителите на продукта Herbalife са страдали от заболяване и смърт, подкомисията на Сената на САЩ изисква предварително изслушване, преди делото през май. Позовавайки се на група от експерти по хранене, които критикуват Хербалайф в свидетелски показания предишния ден, той попитал сенаторите: „Ако са такива експерти в отслабването, защо са толкова дебели?“. По време на изслушването Хюз признава, че неговото официално образование спира в 9-и клас. Попитан по време на изслушването, как може да бъде квалифициран да оспорва водещи медицински експерти, Хюз отговаря: „Не се поддавам на никого, за да постигна резултати, каквито има и тази компания.“. Хюс постигна споразумение с регулаторните агенции през 1986 г. За да разреши проблемите си с държавата, Хюз се съгласява да плати 850 000 долара. По онова време калифорнийският главен прокурор Джон Ван Де Камп е цитиран в The Wall Street Journal, като казва, че това е най-голямото уреждане, постигнато някога от компания за здравни продукти.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През декември 1991 г. Хюз и третата му съпруга, Сузан Хюз, имат син, Александър Рейнолдс „Алекс“ Хюс.

През 1994 г. Марк и Сюзан Хюз започват благотворителната организация Herbalife Family, посветена на подпомагането на децата. Семейната фондация на Хербалайф и нейната сестра организация, Международната фондация за семейство Хербалайф, са дарили над 5 милиона долара на децата по света. Създадена през 1994 г. от основателя на Herbalife Марк Хюз, Herbalife Family Foundation (HFF) създава партньорства с благотворителни организации, за да помогне за задоволяването на хранителните нужди на децата в риск. В същото време, HFF трябва да осигури средства за организации, подпомагащи жертвите на природни бедствия. HFF е глобална организация с нестопанска цел, работеща в общности по целия свят. През 2007 г. Семейната фондация на Хербалайф създаде Хуманитарна награда на HFF, за да признае независимите дистрибутори на Herbalife, които илюстрират мисията на фондацията и чрез изключителната си ангажираност и отдаденост допринесоха значително за промяната на живота в обществото.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

В нощта на събота, 20 май 2000 г., Хюз празнува 87-ия рожден ден на баба си по майчина линия, Хейзъл (известна като Мими). Малко частно събиране с няколко членове на семейството в имението му в Малибу. През това време той се лекува от Пневмония, лечението включва кортикостероиди, което прави заспиването трудно. Лекарят му предписал лекарството доксепин, трицикличен антидепресант, за безсънието. На 21 май 2000 г. властите в Малибу заявяват, че Марк Хюз е починал от случайно предозиране след смесване на алкохол с „токсично ниво“ на антидепресанти. Скот Кариър, от офиса на коронер на окръг Лос Анджелис, каза, че окончателните резултати от аутопсията показват, че Хюс, на 44 г., е погълнал токсична комбинация от алкохол и доксепин, антидепресант, който е взел, за да му помогне да заспи. Нивото на кръвния му алкохол се измерва на 0,21, повече от два и половина пъти от законовата граница за шофиране.

Тогавашният 9-годишен син на Хюс, Александър „Алекс“ Хюз, е обявен за единствен бенефициент на имота на баща си, който се оценява на 400 милиона долара. Завещанието на Хюс гласяло, че докато Алекс навърши 35 години, по-голямата част от неговото наследство ще бъде управлявано от бащата на Хюс, Джак Рейнолдс, адвоката му Конрад Клайн и изпълнителният директор на Хербалайф – Кристофър Пара.

През 2006 г. Върховният съд в Лос Анджелис постановява да се премахне Рейнолдс от надзора на попечителството на 35 милиона долара, след като установява, че той е нарушил множество закони за наследството, като е отстъпил контрол на Клайн и сменил личните активи на Алекс с партньорски сметки. Рейнолдс бил спрян, но останал един от трите попечители до 2013 г., когато съдия в отделен съдебен процес разпоредил отстраняването на всичките трима за нарушаване на условията на Тръста.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mark R. Hughes в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​