Моли хаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Моли хаус (Molly House) (от английското molly - женствен мъж и house - къща) е архаичното название на кръчмите и частните домове в Англия, където се събирали хомосексуални мъже и транссексуални. Моли хаус, които съществували в повечето големи градове на Англия, представляват предшествениците на модерните гей барове.

Една от най-известните моли хаус на времето била Мъдър Клап в лондонския квартал Холбърн. През 18 век хомосексуалните мъже в Англия били преследвани от содомитските закони (sodomy laws), които определяли смъртно наказание чрез обесване за содомия. На 9 май 1726 г. трима мъже (Гейбриъл Лорънс, Уилям Грифин и Томас Райт) били обесени в Тайбърн по обвинение в содомия. Подначалникът на полицията Чарлс Хичън бива също осъден през 1727 г. за опит за содомия в една моли хаус.

Посетителите на моли хаус (наричани "mollies" – "молита") често се обличали в женски дрехи, държали се и говорили по типично женски маниер.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Molly house в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​