Николай Амосов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Амосов.

Николай Амосов
укр. Амо́сов Мико́ла Миха́йлович
украински хирург
Роден
Починал
ПогребанКиев, Украйна

Етносруснаци
Медицина
Видни студентиВиктор Скумин
Николай Амосов в Общомедия

Академик Николай Михайлович Амосов е съветски и украински кардиохирург, кибернетик и писател от руски произход. От 1969 г. е член на Украинската академия на науките. Автор е на новаторски методи в кардиологията, автор на дискусионни работи по геронтология, проблеми на изкуствения интелект и рационално планиране на обществения живот (социално инженерство).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в селско семейство. През 1935 г. със своята първа съпруга постъпва в Архангелския медицински институт, завършвайки го с отличен успех през 1939 г. Паралелно учи в Задочния индустриален институт и през 1940 г. получава диплома и за инженер с отличен.

По време на Втората световна война е полеви хирург, оперирал около 4000 ранени. През 1944 г. сключва втори брак с медицинската сестра Лидия Денисенко. През 1953 г. защитава докторска дисертация и оглавява катедра в Киевския медицински институт. През 1960 г. оглавява отдел биоенергетика в Института по кибернетика на Украинската академия на науките. През 1968 г. е назначен на длъжността заместник-директор в Киевския научноизследователски институт по турбекулоза и гръдна хирургия. От 1983 г. е директор на Института по сърдечно-съдова хирургия. Заради огромния принос към Украйна, Николай Амосов е признат за „личност на века в Украйна“.

Съпругата му Лидия Денисенко е възпитаничка на Киевския медицински институт и работи като хирург и физиотерапевт. Родената им през 1956 г. дъщеря Екатерина Николаевна е доктор по медицински науки и член-кореспондент на Украинската медицинска академия.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1964 – „Мисли и сърце“ („Мысли и сердце“)
  • 1965 – „Записки от бъдещето“ („Записки из будущего“)
  • 1975 – „ППГ 2266 (Записки полевого хирурга)“
  • 1977 – „Раздумья о здоровье“
  • 1979 – „Здоровье и счастье ребенка“
  • 1996 – „Преодоление старости“
  • 1997 – „Моя система здоровья“
  • 1999 – „Голоса времен“
  • 2000 – „Размишления“ („Размышления“)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Амосов, Николай Михайлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​