Параклисче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Параклисчето край лобното място на капитан Димитър Списаревски, близо до с. Долни Пасарел
Село Бемел, Нидерландия

Параклисче, възможно също капличка (на полски: kapliczka; на чешки: kaplička) или капелица (на словенски: kapelica), с аналози и на други езици (на немски: heiligenhäuschen – свята къщичка, на нидерландски: veldkapel – полски параклис), е наименование (ползвано от западни славяни и др.) за малка християнска култова постройка.

Религиозната постройка е посветена обикновено на определен светец или на повече светци. Предназначена е за поклонение и за извършване на някои религиозни обреди.

Представлява междинна форма между параклис и крайпътно светилище, наричано параклисче заради сходните (но много по-ограничени) функции. Разграничават се следните 2 вида такива постройки:

  • много малък параклис – сграда, побираща до няколко души, в която рядко се извършва богослужение;
  • колонно светилище – с ниша за култови предмети (скулптури, свещи и др.), понякога с покрив и навес за посетители.

Най-често са разположени край пътища и пътеки (но има и частни – на територия с ограничен достъп). Около някои от тях са устроени места за отдих. Крайпътните колони с ниши се срещат предимно в католически райони в Централна Европа и Бенелюкс.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kaplička в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​