Направо към съдържанието

Приключението

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Приключението
L'Avventura
РежисьориМикеланджело Антониони
ПродуцентиАмато Пенасилико
СценаристиМикеланджело Антониони
Елио Бартолини
Тонино Гуера
В ролитеГабриеле Ферцети
Моника Вити
Леа Масари
МузикаДжовани Фуско
ОператорАлдо Скаварда
МонтажЕралдо да Рома
РазпространителCino Del Duca
Жанрдрама
Премиера15 май 1960 (Кан)
29 юни 1960 (Италия)
Времетраене143 минути
Страна Италия
Езикиталиански
Цветностчерно-бял
Външни препратки
IMDb Allmovie
Приключението в Общомедия

„Приключението“ (на италиански: „L'Avventura“) е филм на Микеланджело Антониони от 1960 година, с участието на Габриеле Ферцети и Моника Вити. Филмът печели специалната награда на журито на Кинофестивала в Кан през 1960 г. и освен това е номиниран за Златна палма.

Анна и нейната приятелка Клаудия се срещат във вилата на бащата на Анна, преди да тръгнат на пътешествие с яхта по Средиземно море. Те се отправят към Рим, за да се срещнат с гаджето на Анна, Сандро, близо до Понс Фабрициус. Докато Клаудия чака долу, Анна и Сандро правят любов в къщата му. След това Сандро кара двете жени до брега, където те се присъединяват към две заможни двойки за тяхното пътуване. На следващия ден групата достига до Еолийските острови и Анна скача във водата, за да поплува. Сандро я следва, тя твърди, че е видяла акула, само за да разбере по-късно, че това е лъжа.

По време на пътуването Анна се доверява на Сандро за нещастието си от честите му командировки, но той отхвърля притесненията й и подремва на скалите. По-късно Корадо се тревожи за времето и решава да напусне острова. Анна обаче изчезва, а Сандро го отхвърля като типично поведение. Те претърсват острова, но не намират нищо. Сандро, Корадо и Клаудия остават, за да продължат търсенето, докато останалите уведомяват властите. Докато търсят, Сандро се обижда, когато Клаудия предполага, че пренебрежението му може да е изиграло роля в изчезването на Анна.

Полицията претърсва щателно, но не открива нищо и пристига бащата на Анна. Сандро решава да разследва контрабандистите наблизо, но преди да си тръгне, той целува Клаудия, стряскайки я. Тя решава да търси други острови сама и те се съгласяват да се срещнат по-късно в Палермо. Сандро разбира, че контрабандистите нямат информация за изчезването на Анна. Когато Клаудия пристига, те се срещат на гарата и привличането им е очевидно, но Клаудия го кара да си тръгне. Тя се качва на влак за Палермо и когато той тръгва, Сандро се качва на борда. Клаудия е раздразнена, но Сандро не вижда смисъл да жертва тяхното привличане. Клаудия е обезпокоена от това колко лесно могат да се променят нещата. Сандро отстъпва и слиза от влака в Кастрореале.

В Месина Сандро се среща с журналистката Зурия, която предполага, че Анна може да е била видяна от аптекар в Тройна. Сандро подкупва Зурия за друга история и се отправя към Тройна. Междувременно Клаудия пристига във вилата на Корадо, където никой не приема сериозно изчезването на Анна. Клаудия заминава за Тройна, след като прочита последващата история на Зурия. В Тройна Сандро и Клаудия откриват аптекар, който твърди, че е продал успокоителни на Анна. Те научават, че жената, идентифицирана от аптекаря, е заминала за Ното в Южна Сицилия. Заедно те тръгват на юг, спирайки в изоставено село, преди да правят любов на хълм с изглед към града. В Ното търсят Анна в хотел Тринакрия, но не намират нищо. Клаудия остава в конфликт между чувствата си към Сандро и лоялността си към Анна.

Сандро разкрива разочарованието си от кариерата си и предлага на Клаудия, но тя отказва. На следващата сутрин и двамата изглеждат страстно влюбени, но Клаудия се съпротивлява на ухажванията му и предлага да си тръгнат. В Таормина Сандро и Клаудия отсядат в хотел Сан Доменико Палас, докато шефът на Сандро и съпругата му се подготвят за парти. Клаудия решава да го пропусне, докато Сандро проверява жените и разпознава Глория Пъркинс, красива 19-годишна „писателка“ и амбициозна актриса, която всъщност е скъпа проститутка. По-късно Клаудия търси Сандро и го намира да прегръща Глория. С разбито сърце, Клаудия бяга, а Сандро я следва до терасата на хотела. Там двамата плачат и Клаудия загадъчно слага ръка върху главата на Сандро, докато гледат към Етна в далечината.

Край на разкриващата сюжета част.
Изпълнител Роля
Моника Вити Клаудия
Габриеле Ферцети Сандро
Леа Масари Анна
Доминик Бланше Джулия
Ренци Ричи бащата на Анна
Джеймс Адамс Корадо
Дороти де Полиоло Глория Пъркинс
Лелио Лутаци Раймондо
Джовани Петручи Принц Гофредо
Есмералда Русполи Патриция
Джак О'Конел Старецът на острова
Анджела Томаси ди Лампедуза Принцесата
проф. Кучо Еторе
Ренато Пинцироли Зурия (журналиста) [1]

Награди и номинации

[редактиране | редактиране на кода]
  • 1960 Филмов фестивал в Кан – Награда на журито – Печели (Микеланджело Антониони)
  • 1960 Филмов фестивал в Кан - Златна палма – Номониран (Микеланджело Антониони)
  • 1960 БАФТА – Награда (Микеланджело Антониони)
  • 1961 БАФТА – Номинация (Микеланджело Антониони) за най-добър филм от всички източници
  • 1961 БАФТА – Номинация (Моника Вити) за най-добра чуждестранна актриса
  • 1961 Златен глобус – Награда (Моника Вити) за най-добра пробив актриса
  • 1961 Сребърна лента – Награда (Джовани Фуско) за най-добър резултат
  • 1961 Сребърна лента – Номинация (Моника Вити) за най-добра актриса
  • 1961 Сребърна лента – Номинация (Алдо Скаварда) за най-добра кинематография
  • 1961 Сребърна лента – Номинация (Микеланджело Антониони) за най-добра режисура
  • 1961 Сребърна лента – Номинация (Микеланджело Антониони) за най-оригинален сценарий
  • 1961 Сребърна лента – Номинация (Леа Масари) за най-добра поддържаща актриса (Lea Massari)
  1. Пълен списък на актьори и роли - „Приключението“ // Internet Movie Database. Посетен на 26 октомври 2015.