Направо към съдържанието

Робер Силни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Робер Силни
Robert le Fort
маркграф на Неустрия,
граф на Анжу
Роден
Починал
Семейство
РодРобертини
БащаРоберт III
МайкаВалдрада
СъпругаАделхайд фон Тур
ДецаОдо
Робер I
Други родниниАделхайд фон Тур
Хуго Абат
Робер Силни в Общомедия

Робер IV Силни (на френски: Robert le Fort; * 820, † 866), познат и като Рутперт, е маркиз (маркграф) на Неустрия. Той е основоположник на династична линия, позната като Робертини.

През 853 г. е изпратен от Шарл I Плешиви за управител на Неустрия като missus dominicus (граф-пратеник). Неговите синове Одо и Робер стават пълновластни крале на Франция, а така също и неговия правнук Хуго Капет, който основава и нов династичен клон (Капетинги).

Въпреки че е бил фаворизиран от Шарл, през 858 г. Робер се присъединява към масов бунт срещу краля. Във войната се включва и крал Саломон от Бретан, а въстаналите благородници от Неустрия канят Лудвиг Немски да навлезе със своята армия от изток. Вълненията са предизвикани от брака между Шарл и Ериспея (наследничка на могъщ феодален род от Бретан) и наследяването на короната на Неустрия от Шарл. Тези събития чувствително разклащат политическата мощ на Робер и Саломон. Войната протича с променлив успех, а след подписването на мирния договор разбунтувалия се Робер Силни получава и титлата граф на Анжу. Военните действия затихват и отново ескалират с променлива активност и различно участие на страните, като неколкократно в конфликта се включват и нормани като наемници или със собствените им политически намерения.

Битката при Брисар

[редактиране | редактиране на кода]

През 866 г. Робер Силни загива в Битката при Брисар, сражавайки се с викингски нашественици. Легендата за смъртта му разказва, че в хода на битката франките взели надмощие и изолирали водача на врага в една църква. Решил, че контролира ситуацията, Робер заповядал да обсадят църквата и се оттеглил за почивка, сваляйки бронята си. В този момент викингските берсеркери се отскубнали от капана си и с бой си пробили път към отстъпление. При тази схватка смъртно бил ранен и Робер Силни.