Неустрия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Средна Европа през Средновековието

Неустрия, Нейстрия или Неустразия, означаващо „нова [западна] земя“, е франкско кралство, възникнало през 511 в територията между Аквитания и Ламанш с Париж и Соасон като главни градове. Позната е още като Ньостри или районът между реките Сена и ЛоараRegnum Neustriae, съставно кралство на империята на франките Каролинги. Последните обособяват тази територия като гранична марка (маркграфство) Неустрия — буфер срещу Бретан и викингски инвазии. Тя остава като такава до управлението на Капетингите през десети век.

Постоянните преразпределения на териториите след Кловис разтърсват франкските кралства и се проявяват във войни, продължили близо двеста години.

В крайна сметка, Неустрия и Австразия се обединяват отново през осми век с усилията на майордомите от династията на Пипинидите.

През 748 г. дванадесет графства в Неустрия с център Льо Ман са обявени за Херцогство Мен, като за владетел е посочен Грифон — младият брат на Пипин III Къси и Карломан.

Неустрия и Аквитания съставят по-голямата част от Западнофранкското кралство, появило се след Договора от Вердюн (843).

Марка при Каролингите[редактиране | редактиране на кода]

Маркграфство Неустрия в креатура на краля от Каролингската династия Карл Плешиви през 861. В началото били обявени две гранични марки — една срещу Бретан и втора срещу Норманите (Бретанска марка и Норманска марка). Те са били управлявани от посочен от краля наместник — префект или маркграф.

През 911 г. Робер I Френски е обявен за маркграф на двете марки и получава титлата demarchus. Той и наследниците му Робертини управляват Неустрия до 987 г., когато Хуго Капет е избран за крал и дава началото на нов клон на династията, наречен капетингски.Техният възход по стълбицата на властта става неудържим, когато опасността отвън от Бретан и викингите намалява чувствително. След Чудото на Капетингите не се посочват нови маркграфове и Неустрия изчезва от политическата сцена като самостоятелен участник.

Владетели на Неустрия[редактиране | редактиране на кода]

Меровингски крале на Неустрия[редактиране | редактиране на кода]

Майор-доми на Неустрия[редактиране | редактиране на кода]

Каролингски крале на Неустрия[редактиране | редактиране на кода]

Капетингски маркграфове[редактиране | редактиране на кода]

Историография[редактиране | редактиране на кода]

Основната хроника, писана от гледна точка на Неустрия е Liber Historiae Francorum.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hodgkin, vol. vii, p 25.
  • Чарлз Оман. The Dark Ages 476-918. Rivingtons: London, 1914.
  • Томас Ходжкин. Italy and her Invaders. Clarendon Press: 1895.