Направо към съдържанието

Сараи на Вели паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хасан баба теке на входа на темпейската долина откъм Тесалия (1821)

Сараите на Вели паша са две регионални османски резиденции в Османска Тесалия, изградени при управлението на тези земи от Вели паша, който е един от двамата сина на Али паша Янински.

Издигането им се е запечатало в народната памет, въпреки обстоятелството, че при управлението от Али паша на целия Янински пашалък кипи значителна и трескава строителна дейност. Тези две постройки, незапазени днес, са останали в народната памет с името "сарай".

Те са се намирали в османските Тирнаво и Дечани, днес носещи гръцките имена Тирнавос и Етолофос. [1][2] Вели паша е на два пъти санджакбей на Трикалски санджак (1804-1807 и 1812-1819). Сараят на Тирнаво е изграден в периода 1814-1816, след което е опожарен през 1822 г. - в началото на лятото. От него нищо не е останало, с изключение на сведенията на четирима западни пътешественици и художници, които са го видели, описали и отразили в онези години. Намирал се е на южния край на Тирнаво, на левия бряг на Суха река (древната Титарисос), в близост до моста над нея. Сарая носел типичните характеристики на османската анатолийска архитектура с влияние в някои елементи от модерната европейска архитектура по това време – най-вече в централната си и представителна част.

Днес се правят опити за компютърни възстановки в 3D измерение на двата османски сарая в Северна Тесалия, както и на Хасан баба теке на входа на Темпи откъм Тесалия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „ВΣαράι του Βελή Πασά“ в Уикипедия на гръцки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​