Себастиано Дзиани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Себастиано Дзиани
Sebastiano Ziani
дож на Венеция
Роден
1102 г.
Починал
13 април 1178 г. (76 г.)
ПогребанВенеция, Италия
Семейство
СъпругаЧечилия
ДецаПиетро Дзиани
Себастиано Дзиани в Общомедия

Себастиано Дзиани (на италиански: Sebastiano Ziani) е тридесет и девети дож на Република Венеция от 1172 до 1178 г.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Себастиано Дзиани е роден през 1102 г. и е син на Марино Дзиани.[1] Себастиано е дипломат в Константинопол и натрупва голямо богатство от търговия с Изтока, с която продължава да се занимава и след избирането му за дож. Всъщност във фамилията Дзиани се пази семейно предание, че един от предците им от Алтино намира под развалините на храм на Юнона крава изработена от масивно злато и оттам тръгва пословичното богатство на рода, което далеч надхвърляло богатствата на другите знатни венециански фамилии.[2]

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Дзиани е първият дож избран вече не от събранието на гражданите, а от т.нар. „малък съвет“ (minor consiglio), състоящ се от аристократи, влиятелни банкери и търговци. Изборът става на 29 септември 1172 г., 6 месеца след убийството на предишния дож Витале II Микеле. Първата му работа след встъпването му в длъжност е да осъди на смърт убиеца на предшественика му Марко Казоло.

Дзиани абдикира на 12 април 1178 г. и се оттегля в манастира Сан Джорджо Маджоре, където умира на следващия ден и е погребан.[3] Гробът му е разрушен през 1611 г. при реконструкцията на манастирската църква, след което останките му са препогребани отново там.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Себастиано Дзиани има брак с Чечилия[4], а техният син е четиридесет и втория дож Пиетро Дзиани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Витале II Микеле дож на Венецианската република (1172 – 1178) Орио Мастропиетро