Велковци (област Габрово): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{Мъниче селища в България}} => {{мъниче|селище в България}}
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:
}}
}}


'''Велковци''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в [[община Габрово]], [[област Габрово]].
'''Вèлковци''' е [[село]] в [[Северна България]], [[община Габрово]], [[област Габрово]].


== География ==
== География ==
Село Велковци се намира на около 8 km север-североизточно от центъра на областния град [[Габрово]], 3 km северно от село [[Донино]] и 9 km югозападно от [[Дряново]]. Разположено е в източната част на платото [[Стражата (плато)|Стражата]], върху терен с преобладаващ наклон на югоизток. [[Надморска височина|Надморската височина]] в центъра на селото при сградата на читалището е около 518 m, в северозападния му край нараства до около 560 m, а в югоизточния намалява до около 500 m.
Село Велковци се намира в [[планина|планински]] район.

През Велковци минава третокласният [[републикански път III-5002]], водещ от Донино на север през селата [[Кметчета]], [[Скалско]] и [[Славейково (област Габрово)|Славейково]] до село [[Гостилица]] и връзка с третокласния [[републикански път III-609]].


Природата е изключително красива и живописна, съчетаваща кристалния въздух, спиращите дъха панорами и неповторимостта на предбалкана.
Природата е изключително красива и живописна, съчетаваща кристалния въздух, спиращите дъха панорами и неповторимостта на предбалкана.

Версия от 19:47, 29 юни 2020

Вижте пояснителната страница за други значения на Велковци.

Велковци
Общи данни
Население115 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище – [2]
Надм. височина524 m
Пощ. код5343
Тел. код06717
МПС кодЕВ
ЕКАТТЕ10536
Администрация
ДържаваБългария
ОбластГаброво
Община
   кмет
Габрово
Таня Христова
(ГЕРБ; 2011)

Вèлковци е село в Северна България, община Габрово, област Габрово.

География

Село Велковци се намира на около 8 km север-североизточно от центъра на областния град Габрово, 3 km северно от село Донино и 9 km югозападно от Дряново. Разположено е в източната част на платото Стражата, върху терен с преобладаващ наклон на югоизток. Надморската височина в центъра на селото при сградата на читалището е около 518 m, в северозападния му край нараства до около 560 m, а в югоизточния намалява до около 500 m.

През Велковци минава третокласният републикански път III-5002, водещ от Донино на север през селата Кметчета, Скалско и Славейково до село Гостилица и връзка с третокласния републикански път III-609.

Природата е изключително красива и живописна, съчетаваща кристалния въздух, спиращите дъха панорами и неповторимостта на предбалкана.

Тъй като селото се намира на най-високата част на плато, при ясно време от него се виждат върховете на Централна Стара планина – Триглав, Ботев, Бузлуджа, Шипка.

История

Село Велковци е възникнало в началото на 18 век. Първия преселник е някой си чобан Велко, който се е заселил на това място, бягайки от безчинствата на турците в равнината, най-вероятно от Търновско. На него е кръстено селото. Той е бил овчар.

Селото има богата история. Още по римско време в близост е минавал пътя през Балкана на юг и оттам за Константинопол. Този път е бил от важно стратегическо значение. През турско време по него са минавали конвоите с даници, събирани в северните райони на империята и оттам за Цариград. Не са рядкост историите за нападения над тези конвои и заравяне на откраднатото в близките местности – понастоящем предмет на опити за откриването им от иманяри. Местностите Владиковец / от някой владика, начело на дружина, нападнала такъв конвой /, Срядора / от „среда“ между две други местности / и някои други са свързани с тези събития.

В землището на селото има много археологически останки, като парчета от керемиди и други предмети. Открита е и голяма тракийска гробница, вероятно на някой велможа, която впоследствие е ограбена и занемарена.

Селото е разпръснато на няколко махали – Въльовци / най-старата махала на селото /, Огнени / името произлиза от жена на име Огняна – първата заселница там и създателка на рода Огнянови /, Вражили, Будури / от будур – нисък, заради ниския ръст на първите заселници там /.


Личности

  • Цоки Иванов Цокев – активен читалищен деец
  • Проф. Стефан Марков Цанков – род. 1912 г., поч. 1995 г., дългогодишен преподавател в УНСС / преди ВИНС „Карл Маркс“ /
  • Кольо Марков – род. 1931 г., поч. 1996 г. учител и известен краевед, написал книгата „Историята на село Велковци“.
  • Симеон Димитров Симеонов – род. 1931 г., икономист, понастоящем пенсионер, който е живата история на селото. Съхранил е и помни много събития, случки и хора, свързани със селото, отдавна забравени от местните хора. Племенник е на проф. Стефан Марков Цанков по майчина линия.
  • Иван Иванов (1918 – ?), български политик от БКП


Бележки

  1. www.grao.bg
  2. Велковци е разположено в землището на село Лесичарка

Външни препратки