Антитръстов закон Шърман: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
{{lang-en}} => {{lang|en}}
Редакция без резюме
Етикет: Отменени
Ред 12: Ред 12:
{{СОРТКАТ:Шърман, Закон на}}
{{СОРТКАТ:Шърман, Закон на}}
[[Категория:Американски закони]]
[[Категория:Американски закони]]
[[Категория:Федерален закон на САЩ]]

Версия от 14:32, 5 юни 2021

Антитръстов закон Шърман (на английски: Sherman Act), с пълно име Закон за защита на търговията срещу незаконни ограничения и монополи, е първият антитръстов (антимонополен) закон в САЩ, който обявява за престъпление препятстването на свободната търговия чрез създаването на монопол и сключването на сговор с тази цел. Законът на Шърман в съществената си част е в сила и до днес и е включен във федералния Кодекс на САЩ (част 15, параграфи 1 – 7).

Носи името на инициатора на законопроекта е сенатор Джон Шърман, който през 1890 ръководи Републиканската партия в Сената. Законопроектът на Шърман е одобрен от Сената на 8 април 1890, от Камарата на представителите на 20 юни, утвърден от президента Бенджамин Харисън и встъпва в сила на 2 юли 1890 г. В течение на първото си десетилетие законът не е много популярен и Върховният съд на САЩ гледа само няколко дела за нарушаването му, но президентът Рузвелт започва активно да го прилага в своята антитръстова кампания.

Законът е насочен не срещу тръстовете като форма на бизнес обединение, а срещу явното ограничаване на свободната търговия (както между отделните щати, така и на международната) и в това число, персонално срещу Джон Рокфелер и неговата компания Стандарт Ойл. Определението на тръст, дадено в закона (договор, обединение във формата на тръст или в друга форма, ограничаващо търговията…), позволява то да се използва както срещу обединението на търговски предприятия, така и срещу профсъюзите; тази неточност е отстранена с поправката на Клейтън от 1914 година.

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Акт Шермана“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​