Джон Рокфелер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Д. Рокфелер
американски предприемач

Роден
Починал
23 май 1937 г. (97 г.)
Джон Д. Рокфелер в Общомедия

Джон Дейвидсън Рокфелер (на английски: John Davison Rockefeller, Sr., произнася се Рокъфелър) е американски предприемач. Осъществява революция в петролната индустрия. Още като дете, Рокфелер вярва, че ще натрупа много пари и ще ги използва разумно за доброто на човечеството. През 1870 основава компанията „Standard Oil“ и я ръководи до пенсионирането си през 1890. Петролът намира голямо приложение и Рокфелер натрупва значително състояние и става най-богатият мъж на света и първият американски милиардер. Наричан е още „най-богатият човек на всички времена“.

От друга страна, Джон Рокфелер е един от основателите на Федералния резерв на САЩ, институцията, която контролира националната валута. Много от дейностите му са смятани за незаконни и неморални.

Първите антимонополни дела в историята на САЩ са именно срещу неговата компания Стандарт Ойл (на английски: Standard Oil). Съдът разпорежда неговата компания да се раздели на няколко по-малки предприятия. Две от тях се сливат отново в днешната Ексон Мобил на 30 ноември 1999 г. Пазарната цена на корпорацията към 2009 е близо $500 млрд. Към 2013 това е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света.[1][2] Тя притежава 37 нефтени рафинерии в 21 страни, чийто обединен капацитет за един ден е 6.3 милиона барела, което я прави най-голямата компания за рафиниране на нефт в света,[3][4], което повтаря позицията на Стандарт Ойл при нейното основаване през 1870.[5]

След смъртта му на 97 годишна възраст той има толкова положителен образ в американското общество, че цялата нация скърби за него.

Той следи всяко пени и управлява парите си с цел да запази благосъстоянието си. Съчетанието от късмет, упорит труд, проницателност и безскрупулност правят от Джон Д. Рокфелер не само най-богатия американец, а най-богатия американец на всички времена. Въпреки зоркият поглед, с който следи всяко свое пени, през късните години от живота си той се стреми също така да намери начин да ги даде за благотворителност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рокфелер е роден през 1839 г. в Кливланд. Захваща се с търговия със земеделски продукти и печалбите му растат главоломно, макар и да са нищо в сравнение с това, което ще му донесе нефта. През 50-те години на XIX век нефтът започва да се използва за осветление. Самюел Андрюс, индустриален химик, който знае как да „пречисти“ нефта, е познат на Джон и му предлага да се захванат с индустриално рафиниране.

Рокфелер организира картел, който си извоюва преференциални цени от железопътните превозвачи, макар и по-късно те да са обявени за незаконни. През 1870 г. Рокфелер и неговият партньор Хенри Фледжлър създават съвместно акционерно дружество Standard Oil, в което се включват складове, цистерни и оборудване.

По-късно Рокфелер създава и картел на превозвачите, невинно наречен South Improvement Co. По този начин във властта на Рокфелер е повече от 90% от нефтеният бизнес в страната. Той разбира, че бъдещето е в тръбопроводите и Standard започва строежи в Кливланд и Бъфало. В края на XIX век Рокфелер вече контролира 1/3 от производството на страната.

Откриването на автомобила и другите технологични нововъведения правят бизнеса му още по-процъфтяващ. През 90-те години на XIX век компанията му струва около 3,5 милиарда долара по днешните стандарти, а в навечерието на Първата световна война – 30 милиарда долара.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Сутрин Рокфелер закусва хляб и мляко, а вечер яде няколко ябълки. Отива на работа с билет от 5 цента, износва дълго костюмите си и си купува къща в Ню Йорк като запазва обзавеждането на предишния собственик. Все пак има и своите малки забавления, като например конете, като прави своя собствена конюшня.

Репутацията на Рокфелер пострадва когато през 1914 г. използва Националната гвардия за да потуши стачката на миньорите и семействата им в Колорадо. В инцидента се задушават две жени и 12 деца, което е повод за сериозен негативен обществен отзвук срещу Standard.

Джон има особени възгледи за филантропията и вярва, че благотворителността не бива да се изтъква. В същото време мнозина гледат на постъпките му като актове на разкаяние. Тези дела са продължени от наследника му Джон Рокфелер Младши, чиито 5 деца са амбициозни и сериозни, но имат различни възгледи за своето бъдеще, често свързани с политиката, и всеки от тях разполага с достатъчно средства да осъществи целите си. Нелсън Рокфелер достига до поста губернатор на щата Ню Йорк. Уинтроп Рокфелер се занимава с петролен бизнес, но през последните години от живота си е избран за губернатор на Арканзас. Дейвид Рокфелер се съсредоточава върху недвижимата собственост, а Рокфелер Сентър се превръща във величествен паметник на фамилията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) http://www.foxnews.com/tech/2013/04/17/apple-loses-title-world-most-valuable-company-to-exxon/
  2. ((en)) Exxon Mobil. //
  3. ((en)) Exxon Mobil – Refining and supply. // Exxon Mobil Corporation. Посетен на August 9, 2010.
  4. ((en)) Exxon Mobil – Company profile. // Exxon Mobil Corporation. Посетен на August 9, 2010.
  5. ((en)) Exxon Mobil – Our history. // Exxon Mobil Corporation. Посетен на January 30, 2009.