Кремиковци (компания): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
(Няма разлика)

Версия от 22:05, 16 април 2005

Кремиковци
Основаване1963
Закриване2009 г.
СедалищеСофия, Бългапия
Служители8000
Продуктипроизводство на чугун, стомана и феросплави
Уебсайт[1]
Карта Местоположение
Кремиковци в Общомедия

"Кремиковци" е най-големият металургичен завод в България.

През 1963 година влизат в експлоатация първите му производствени мощности, започва производството на кокс и чугун. През 1964 година започва производството на агломерат, а до 1969 г. - на електростомана, конверторна стомана, фероманган, горещовалцувана ламарина, електрозаварени тръби и студено огънати профили, безшевни тръби и бетонно желязо. През 70-те години влизат в експлоатация станове и цехове за производство на студеновалцувана ламарина, за горещо поцинковане, на покалаена ламарина (бяло тенеке) и на ламарина с пластмасово покритие (металопласт).

През 1999 г. 71% от капитала на дружеството е закупен от "Финметалс холдинг" АД. По-голяма част от продукцията си компанията изнася за страните от Европейския съюз, Турция, някои бивши югославси републики, както и в САЩ и Китай. Печалбата на преприятието за 2003 г. е 120 милиона лева, а за 2004 г. - 80 милиона лева

През януари 2005 година "Кремиковци" закупи 70% от Завода за производство на ламарина с полиестерно покритие Леминд ФПЛ в сръбския град Лесковац (Лесковъц), с което се удвои капацитетът на "Кремиковци" за производство на ламарина с полиестерно покритие до 72 хил. тона годишно. В края на март Кремиковци Леминд започна успешно първото си пробно производство след приватизацията. През април 2005 г. "Кремиковци" закупи и косовския завод за поцинкована ламарина "Ламкос".

Източници

http://www.securities.com/