Аутари: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Zavattari, autari 1444 circa.JPG|дясно|мини|Autari, Museo del Duomo (Monza),(Categ)]]
'''Аутари''', ( Authari, * ок. [[540]]; † [[5 септември]] [[590]] в [[Павия]]) е в годините [[584]]- [[590]] [[крал]] на [[лангобарди]]те.
[[Файл:Lombards tremissis 77001074.jpg|дясно|мини|По времето Аутари-Агилулф. ок. 568-690.]]
'''Аутари''', ( Authari,(Adlari Flavius), * ок. [[540]]; † [[5 септември]] [[590]] в [[Павия]]) е в годините [[584]]- [[590]] [[крал]] на [[лангобарди]]те.


Аутари е син на крал [[Клеф]], обаче когато баща му [[574]] г. умира, лангобардските херзози се съпротивяват да изберат наследник и се стига до десетгодишен ''Интеррегнум'' (Interregnum).
Аутари е син на крал [[Клеф]] и Анзане, обаче когато баща му [[574]] г. умира, лангобардските херзози се съпротивяват да изберат наследник и се стига до десетгодишен ''Интеррегнум'' (Interregnum).


Едва [[584]] г., когато [[Италия]] е заплашена от [[съюз]]а между [[франки]] - [[Византия]] , се съгласяват да изберат Аутари за крал на лангобардите.
Едва [[584]] г., когато [[Италия]] е заплашена от [[съюз]]а между [[франки]] - [[Византия]] , се съгласяват да изберат Аутари за крал на лангобардите. Поставя [[Гундоалд]], брат на съпругата си Теолинде, за херцог на град [[Аста]].


На [[15 май]] [[589]] Аутари се жени за [[Теоделинда]], дъщеря на херцога на [[Бавария]] [[Гарибалд I]].
На [[15 май]] [[589]] Аутари се жени за [[Теоделинда]], († 628), католическа принцеса от къщата на агилофингерите, дъщеря на херцога на [[Бавария]] [[Гарибалд I]] и Валдерада. ( Теодолинда преди това е сгодена с крал на франките [[Хилдеберт]], но заради ''Брунхилдис'' връзката е развалена). Теодолине сключва 2. брак с херцог [[Агилулф]] от [[Турино]].
Към края на неготото царуване успява да отблъсне една нападка от [[франки]]те.

Към края на неготото царуване успява да отблъсне една нападка от франките.
Аутари умира 590 г. в Павия; предполага се, че е отровен.
Аутари умира † на 5 септември 590 г. в Павия. Предполага се, че е отровен.


Наследява го [[Агилулф]], [[херцог]] на [[Торино]].
Наследява го [[Агилулф]], [[херцог]] на [[Торино]].
Ред 22: Ред 23:
*Felix Dahn: Authari. В [http://de.wikipedia.org/wiki/Allgemeine_Deutsche_Biographie Allgemeine Deutsche Biographie ](ADB). Band 1, Duncker & Humblot, Leipzig 1875, S. 697.
*Felix Dahn: Authari. В [http://de.wikipedia.org/wiki/Allgemeine_Deutsche_Biographie Allgemeine Deutsche Biographie ](ADB). Band 1, Duncker & Humblot, Leipzig 1875, S. 697.


* Weltgesch. v. Helmholt, Bd. 6, S. 302

*[http://www.geschichte-online.info/path_inhalt/Ostgoten_Langobarden_02.htm Ostgoten_Langobarden]


[[Категория: Крале]]
[[Категория: Крале]]

Версия от 12:21, 14 май 2009

Файл:Zavattari, autari 1444 circa.JPG
Autari, Museo del Duomo (Monza),(Categ)
По времето Аутари-Агилулф. ок. 568-690.

Аутари, ( Authari,(Adlari Flavius), * ок. 540; † 5 септември 590 в Павия) е в годините 584- 590 крал на лангобардите.

Аутари е син на крал Клеф и Анзане, обаче когато баща му 574 г. умира, лангобардските херзози се съпротивяват да изберат наследник и се стига до десетгодишен Интеррегнум (Interregnum).

Едва 584 г., когато Италия е заплашена от съюза между франки - Византия , се съгласяват да изберат Аутари за крал на лангобардите. Поставя Гундоалд, брат на съпругата си Теолинде, за херцог на град Аста.

На 15 май 589 Аутари се жени за Теоделинда, († 628), католическа принцеса от къщата на агилофингерите, дъщеря на херцога на Бавария Гарибалд I и Валдерада. ( Теодолинда преди това е сгодена с крал на франките Хилдеберт, но заради Брунхилдис връзката е развалена). Теодолине сключва 2. брак с херцог Агилулф от Турино. Към края на неготото царуване успява да отблъсне една нападка от франките.

Аутари умира † на 5 септември 590 г. в Павия. Предполага се, че е отровен.

Наследява го Агилулф, херцог на Торино.


Източници


  • Benno Hubensteiner Bayerische Geschichte
  • Weltgesch. v. Helmholt, Bd. 6, S. 302