Гарибалд I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гарибалд.

Гарибалд I
херцог на Бавария
GARIBALDO I DE BAVIERA.jpg
Лични данни
Управление 548591 или 593
Роден
500 г.
Починал
593 г. (93 г.)
Наследник Тасило I
Семейство
Династия Агилолфинги
Брак Валдерада
Потомци Гундоалд, Тасило I, Гримоалд I и Теодолинда

Гарибалд I (Garibald I.; Garivald; * 500; † 593) е първият познат по име херцог на Бавария. Произлиза от фамилията Агилолфинги. През 548 г. той получаава титлата херцог за Бавария.

През 555 г. Гарибалд се жени за Валдерада (531 – 572), дъщеря на Вахо, крал на лангобардите (510–540). Тя е вдовица на крал Теодебалд от Австразия и след това жена на краля на франките Хлотар I, който по религиозни причини се разделя с нея.

Гарибалд е в съюз с лангобардите от Панония и Бохемия, които през 568 г. нахлуват в Италия. Тогава той омъжва една своя дъщеря с непознато име за Евин, херцог на Тридентум (Тренто).[1], който през 575 г. е нападнат от франките.

През 589 г. франките заплашват Гарибалд и неговите деца Теодолинда и Гундоалд бягат в Италия при лангобардите. Дъщеря му Теодолинда се омъжва през май 589 за краля на лангобардите Аутари, въпреки че е сгодена за Меровингира Хилдеберт II, а след това за Агилулф. Синът му Гундоалд става херцог на Асти и като баща на крал Ариперт I е основател на Агилолфингийските лангобардски крале.

През 591 г. лангобардите и франките се разбират. Кралят на Меровингите Хилдеберт II смъква Гарибалд и Гримоалд от трона и поставя през 593 г. синът му Тасило I като "rex".

С Валдерада Гарибалд I има четири деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павел Дякон, Historia Langobardorum III, Kap. 10

Литература[редактиране | редактиране на кода]