Гарибалд I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Гарибалд.

Гарибалд I
херцог на Бавария
GARIBALDO I DE BAVIERA.jpg
Управление 548591 или 593
Наследник Тасило I
Лични данни
Роден
Починал
около 593 г.
Семейство
Династия Агилолфинги
Брак Валдерада
Потомци Гундоалд, Тасило I, Гримоалд I и Теодолинда

Гарибалд I (Garibald I.; Garivald; * 500; † 593) е първият познат по име херцог на Бавария. Произлиза от фамилията Агилолфинги. През 548 г. той получаава титлата на херцог на Бавария.

През 555 г. Гарибалд се жени за Валдерада (531–572), дъщеря на Вахо, крал на лангобардите (510–540). Тя е вдовица на крал Теодебалд от Австразия и след това и жена на краля на франките Хлотар I, който по религиозни причини се разделя с нея.

Гарибалд е в съюз с лангобардите от Панония и Бохемия, които през 568 г. нахлуват в Италия. Тогава той омъжва дъщеря си с неизвестно име за Евин, херцог на Тридентум (днешен град Тренто).[1], който през 575 г. е нападнат от франките.

През 589 г. франките заплашват Гарибалд и неговите деца Теодолинда и Гундоалд бягат в Италия при лангобардите. Дъщеря му Теодолинда се омъжва през май 589 г. за краля на лангобардите Аутари, въпреки че е сгодена за Меровинга Хилдеберт II, а след това и за Агилулф. Синът му Гундоалд става херцог на Асти и като баща на крал Ариперт I е родоначалник на Агилолфингийските лангобардски крале.

През 591 г. лангобардите и франките се разбират. Кралят на Меровингите Хилдеберт II смъква Гарибалд и Гримоалд от трона и поставя през 593 г. сина му Тасило I като rex.

С Валдерада Гарибалд I има четири деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павел Дякон, Historia Langobardorum III, Kap. 10

Литература[редактиране | редактиране на кода]