Хилдеберт II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хилдеберт II
Childebert II
Gontran devant Childebert II.jpg
Роден
Починал
март 596 г. (25 г.)
Семейство
Род Меровинги
Баща Сигиберт I
Майка Брунхилда
Братя/сестри Ингунда
Хлодосвинта
Деца Теодеберт II
Теодорих II
Хилдеберт II в Общомедия

Хилдеберт II (на немски: Childebert II; * 6 април 570; † между 2 и 28 март 596) е крал на Франкското кралство през 575596 г. от династията Меровинги в Австразия и в Бургундия от 592 – 596 г.

Хилдеберт е единственият син на крал Сигиберт I и Брунхилда, дъщеря на вестготския крал Атанагилд и Госвинта и сестра на по-късно убитата Галсвинта († 567). Баща му е син на крал Хлотар I и Ингунда. Хилдеберт е брат на Хлодосвинта († сл. 589) и на Ингунда, която се омъжва за Херменегилд, големият син на Леовигилд (крал на вестготите 569 – 586).

През края на 548 г. баща му е убит в поход против полубрат му Хилперих I. Тогава петгодишният Хилдеберт е с майка си в Париж, който баща му завладял малко преди това. Хилперих I завладява Париж и Брунхилда е затворена. Хилдеберт е спасен от верния на баща му Гундовалд (Гундоалд) и заведен в Австразия. Гундовалд свиква народно събрание, което е също и събрание на войската, и го издига за крал на 25 декември 575 г.

През 577 г. Брунхилда успява да избяга от затвора и поема важна роля в двора на нейния син.

През 577 г. Хилдеберт е осиновен от чичо му Гунтрам I (крал на Бургундия), понеже неговите четири сина са умрели, и определен за негов наследник.

На 28 ноември 587 г. Гунтрам, Хилдеберт и Брунхилда сключват договор в Анделот, който уточнява точно границите и отношенията между кралствата Австразия и Орлеан (Бургундия).

Хилдеберт II наследява след смъртта на Гунтрам (28 март 592) кралство Бургундия и на 29 март 592 г. поема там управлението.

Хилдеберт е съюзен с източноримския император Тиберий II и неговия наследник Маврикий против лангобардите. Източните римляни плащали за съюза. Хилдеберт предприема няколко похода против лангобардите в Италия, между тях един през ранното лято 584 г. През 591 г. Хилдеберт сключва мир с лангобардите, който е купен от тях със задължението на годишни трибутни плащания.

Хилдеберт умира ненадейно на 26 години между 2 и 28 март 596 г. Майка му Брунихилда поема регентството на двата му сина.

Хилдеберт II

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Хилдеберт вероятно е женен два пъти. През 585/586 г. той се жени за Фалеба, която се разбирала със свекърва си Брунихилда.

Деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]