Ингунда (кралица на вестготите)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ингунда (на латински: Ingund, Ingunde, Inguthis; * 567; † 585 в Картаген) е кралица, съпруга на вестготския престолонаследник Херменегилд в Испания.

Тя е дъщеря на франксия крал Сигиберт I от Австразия и Брунхилда, дъщеря нa вестготския крал Атанагилд и Госвинта. Баба ѝ Госвинта след смъртта на Атанагилд († 567 г. в Толедо) се омъжва за краля на вестготите, вдовеца Леовигилд († април/май 586 г. в Толедо).

През 579 г. Ингунда се омъжва за Херменегилд, който е от 573 г. съ-крал и син на вестготския крал Леовигилд от неговия първи брак с Теодосия, дъщеря на управител на провинция Картаген. Ингунда e православна християнка и не желае да приеме арианството, в което вярва вестготската кралска фамилия. Леовигилд изпраща Херменегилд в Севиля, от където да управлява южната част на Западноготското кралство. С влиянието на Ингунда и епископ Леандър от Севиля Херменегилд става официално православен и въстава против баща си. Херменегилд капитулира в началото на 584 г. и е затворен в Тарагона. През 585 г. е убит в затвора.

Ингунда бяга със сина им Атанагилд във византийската част на южна Испания. Тя умира през 585 г. в Картаген, Атанагилд е заведен в Константинопол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]