Ингунда (кралица на вестготите)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ингунда
Ingundis
кралица на вестготите
Родена
около 567 г.
Починала
около 585 г. (18 г.)

Религиякатолицизъм
Семейство
РодМеровинги
БащаСигиберт I
МайкаБрунхилда
Братя/сестриХилдеберт II
Хлодосвинта
СъпругХерменегилд

Ингунда (на латински: Ingund, Ingunde, Inguthis; * 567; † 585, Картаген) е кралица, съпруга на вестготския престолонаследник Херменегилд в Испания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Дъщеря е на франксия крал Сигиберт I от Австразия и Брунхилда, дъщеря на вестготския крал Атанагилд и Госвинта. Баба ѝ Госвинта след смъртта на Атанагилд († 567, Толедо) се омъжва за краля на вестготите, вдовеца Леовигилд († април/май 586, Толедо).

През 579 г. Ингунда се омъжва за Херменегилд, който е от 573 г. съ-крал и син на вестготския крал Леовигилд от неговия първи брак с Теодосия, дъщеря на управител на провинция Картаген. Ингунда e православна християнка и не желае да приеме арианството, в което вярва вестготската кралска фамилия.

Леовигилд изпраща Херменегилд в Севиля, от където да управлява южната част на Западноготското кралство. С влиянието на Ингунда и епископ Леандър от Севиля Херменегилд става официално православен и въстава против баща си. Херменегилд капитулира в началото на 584 г. и е затворен в Тарагона. През 585 г. е убит в затвора. Ингунда бяга със сина им Атанагилд във византийската част на Южна Испания. Тя умира през 585 г. в Картаген, Атанагилд е заведен в Константинопол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]