Ингунда (кралица на вестготите)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ингунда
Ingundis
Родена
около 567 г.
Починала
около 585 г. (18 г.)
Картаген, Тунис
Семейство
Род Меровинги
Баща Сигиберт I
Майка Брунхилда
Братя/сестри Хилдеберт II
Хлодосвинта
Съпруг Херменегилд

Ингунда (на латински: Ingund, Ingunde, Inguthis; * 567; † 585 в Картаген) е кралица, съпруга на вестготския престолонаследник Херменегилд в Испания.

Тя е дъщеря на франксия крал Сигиберт I от Австразия и Брунхилда, дъщеря на вестготския крал Атанагилд и Госвинта.

Баба ѝ Госвинта след смъртта на Атанагилд († 567 г. в Толедо) се омъжва за краля на вестготите, вдовеца Леовигилд († април/май 586 г. в Толедо).

През 579 г. Ингунда се омъжва за Херменегилд, който е от 573 г. съ-крал и син на вестготския крал Леовигилд от неговия първи брак с Теодосия, дъщеря на управител на провинция Картаген.

Ингунда e православна християнка и не желае да приеме арианството, в което вярва вестготската кралска фамилия. Леовигилд изпраща Херменегилд в Севиля, от където да управлява южната част на Западноготското кралство. С влиянието на Ингунда и епископ Леандър от Севиля Херменегилд става официално православен и въстава против баща си. Херменегилд капитулира в началото на 584 г. и е затворен в Тарагона. През 585 г. е убит в затвора.

Ингунда бяга със сина им Атанагилд във византийската част на южна Испания. Тя умира през 585 г. в Картаген, Атанагилд е заведен в Константинопол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]