Теодорих II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Теодорих.

Теодорих II на бронзов медал от 1720 г.

Теодорих II или Теудерих II (Theuderich II.; на латински: Theudericus; * 587; † 613 в Метц) е крал на франките от Меровингите. Той е крал на Бургундия (596613) като Теодорих I и крал на Австразия (612613), с резиденция в Орлеан.

Той е вторият син на крал Хилдеберт II крал на Австразия и крал на Бургундия (592–595) и го последва след неговата смърт 595 г.

Той е изпратен от баща му през 589 г. за регент в Шалон, а брат му Теодеберт II е поставен в Соасон. След смъртта на баща им на 26 години през 596 г., те са под регентството на баба им Брунхилда. През 598/599 г. вражеските благородници изпъждат Брунихилда и тя намира подслон в Бургундия при внука си Теудерих. През 612 г. той побеждава брат си Теодеберт при Тул и Цюлпих и влиза с триумф в Кьолн. Теодеберт и синовете му попадат в плен и са убити.

Теодорих умира на 25 години в резиденцията си Метц.

Брунхилда издига веднага правнука си Сигиберт II за крал, което води до нейното залавяне и предаване на Хлотар II (крал на Неустрия), който я убива през 613 г. заедно с два от нейните правнуци – най-малкият, Меровех, като кръщелник на Хлотар e оставен жив, вторият, Хилдеберт, успява да избяга; от двамата няма повече сведения

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Теодорих има четири деца, чиято майка не е известна:

  • Сигиберт II (*602, † 613)
  • Хилдеберт (* 602)
  • Корб (* 603, † 613)
  • Меровех (* 604)

Теодорих се жени втори път за Ерменберга, дъщеря на Витерих, крал на вестготите в Испания. Тя заминава през 606 г. да се омъжи за него, но скоро след нейното пристигане в двореца, той я изпраща обратно през 607 г. при баща ѝ като задържа нейния чииз.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Wallace-Hadrill, J.M., translator. The Fourth Book of the Chronicle of Fredegar with its Continuations Connecticut: Greenwood Press, 1960.