Хлотар I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хлотар I
Франкски крал от Меровингите
Хлотар I 
Роден: 498 г.
Починал: 29 ноември 561 г. (63 г.)
Монета с образа на Хлотар I.

Хлотар I е франкски крал от рода на Меровингите, един от четирите сина на Хлодвиг. Той е един от т.нар. „лениви крале“ по времето на Карл Мартел.

След смъртта на баща си (511 г.) поделя Франкското кралство с братята си Хилдеберт I, Теодорих I и Хлодомер, като получава областта около Суасон до северното крайбрежие и долното течение на река Мозел, както и югозападната част на Аквитания по устието на река Гарона.

Той е основният подстрекател за убийството на децата на брат си Хлодомер през 524 г., с което печели Тур и Поатие. В резултат на няколкото експедиции срещу Бургундското кралство, в които участва, и приобщаването му към Франкското кралство през 534 г., той печели Гренобъл и Дие. След като остготите отстъпват Прованс, Хлотар I завзема Оранж, Карпентра и Гап. През 531 г. съвместно с брат си Теодорих I разгромява Тюрингското кралство и присъединява почти всичките му територии към владенията на франките.

Галия след смъртта на Хлодвиг I.

При смъртта на племенника си Теодебалд през 555 г., анексира териториите му, първоначално разпределени за брат му Теодорих I – Австразия, с главни градове Реймс и Мец. След смъртта на Хилдеберт I, през 558 г., става единствен владетел на земите на франките.

Надживял останалите си братя, с помощта на интриги, детеубийства и войни успява за кратко време да обедини кралството – нещо твърде трудно при наличие на династични традиции за разпределение на земите между всички живи синове. От трите му брака и множество наложници се раждат 11 сина и 3 дъщери, от които оцеляват в зряла възраст 4 сина. Така при смъртта му през 561 г. Хариберт I, Сигиберт, Хилперих I и Гунтрам си поделят отново Франкското кралство.

Разделяне на Франкското кралство след смъртта на Хлотар I (561)