Хари Худини: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: th:แฮร์รี ฮูดินี
VsBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ml:ഹാരി ഹൗഡിനി
Ред 61: Ред 61:
[[lt:Harry Houdini]]
[[lt:Harry Houdini]]
[[lv:Harijs Hudini]]
[[lv:Harijs Hudini]]
[[ml:ഹാരി ഹൗഡിനി]]
[[ms:Harry Houdini]]
[[ms:Harry Houdini]]
[[nl:Harry Houdini]]
[[nl:Harry Houdini]]

Версия от 11:15, 20 март 2010

Хари Худини
Harry Houdini
илюзионист

Роден
Починал
ПогребанСАЩ

Етносевреи[1]
Религияюдаизъм
Активен периодот 1896 г. до 1920 г.
Семейство

Подпис
Уебсайт
Хари Худини в Общомедия
Худини с майка си и жена си

Хари Худини (на английски Harry Houdini, роден Ерих Вайс, Erich Weiss или Ehrich Weisz) е американски илюзионист от унгарски произход.

Според намереното след смъртта му свидетелство за раждане (The Houdini Birth Research Committee's Report (1972)), Худини е роден в Будапеща в семейство на унгарски евреи. Родителите му имигрират в САЩ, на 3 юли 1878 година, когато той е на 4 годинки. През 1887-ма се установяват в Ню Йорк.

Хари Худини започва да прави фокуси, когато е само на 10 години. През 1892 година приема псевдонима Худини в чест на френския илюзионист Робер Уден (Jean Eugène Robert-Houdin). Първоначално започва гастроли в САЩ със своя брат. Той се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари. През 1900 по време на гастроли в Европа и Русия впечатлява публиката с "изчезващия слон".

Худини непрекъснато усъвършенства и усложнява своите трикове и фокуси. С напредване на възрастта той често попада в болници след представление. През 1910 година започва да се снима в киното. Става приятел с президент Теодор Рузвелт. Има слухове, че се свързва с тайните специални служби. Започва да се интересува от авиация и прави първия в историята полет над Австралия.

В последното десетилетие от живота си Хари Худини започва да издава книги, в които разкрива много от тайните на своите трикове. Той също така разобличава някои шарлатани, които твърдят, че им помагат свръхестествени, отвъдни сили. В светлината на всичко това неговата смърт засега остава забулена в загадка. Официалната версия е, че е починал от перитонит, но има съмнения, че може да е убит. Внукът на брата на Хари Худини подава официална молба през март 2007 година за ексхумиране на тялото на великия маг за да се установят причините за смъртта му. [2]

Източници

  1. Биография.
  2. Худини отровен? Ексхумират тялото му // avtora.com (по AP), 2007-03-24. Посетен на 2009-01-05.

Вижте също