Дейвид Копърфийлд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За съвременния илюзионист вижте Дейвид Копърфийлд (илюзионист).
Дейвид Копърфийлд
David Copperfield
Copperfield cover serial.jpg
Корица на първото издание като подлистник от 1849 г.
Оригинален език английски
Автор Чарлз Дикенс
Илюстратор Х. К. Браун
Първо издание 1850 г.
Флаг на Англия Англия
Издателство Bradbury & Evans
Вид роман
Страници 708
63 (съкратено издание за деца)

Издателство в БГ „Народна младеж“, София, 1986, 1976
Преводач Нели Доспевска
Светозар Златаров (от италианската адаптация на Хуго Стаф)
Дейвид Копърфийлд в Общомедия

„Дейвид Копърфийлд“ (на английски: David Copperfield) е роман на английския писател Чарлз Дикенс, издаден първоначално на части в периода 1849-50, и публикуван цялостно през 1850 г. от издателство „Бредбъри и Евънс“, с оригинални илюстрации на Х. К. Браун („Физ“).

Творбата е едно от най-успешните произведения на Дикенс. В голяма степен е автобиографичен - редица елементи отразяват юношеството и кариерата на автора, неговите радости, болки и страхове. Книгата представлява уникална по богатството на наблюденията и разнообразието на човешките характери, панорама на живота от Викторианската епоха. Романът прави разрез на английското общество по време на индустриалната революция, когато експлоатацията на децата и жените придобива небивали размери. Дикенс е може би сред първите писатели, които долавят както поезията, така и мрачните краски на съвременните метрополии. "Дейвид Копърфийлд" разказва историята на един млад човек, останал без баща и изгубил обичта на най-близките си, който преодолява хиляди трудности, за да намери истинската любов и хармония в живота.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Копърфийл се ражда през 1820 г. в Блъндърстоун, графство Съфък, шест месеца след смъртта на баща си. Дейвид прекарва щастливо ранно детство, заедно със своята майка и добродушната прислужница Пеготи. На седемгодишна възраст г-жа Копърфийлд се жени повторно за садистичния Едуард Мърдстоун, който се нанася, заедно със своята сестра Джейн, в дома на новата си съпруга. Двамата възлагат на Дейвид непосилни уроци, с които, когато не се справя, бива бит с пръчка. Заради „лошо поведение“ момчето е пратено в училището Салем Хаус.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

 • Дейвид Копърфийлд – протагонист и разказвач на историята. Син на Клара и Дейвид Копърфийл. Ражда се шест месеца след смъртта на баща си. Израства в Блъндърстоун, графство Съфък, в къща, наречена от покойния му родител „Гарвановото свърталище“.
 • Клара Пеготи – вярната прислужница на семейство Копърфийлд и една от най-ранните личности, заедно с г-жа Копърфийлд, помнени от Дейвид. Покойният г-н Копърфийлд я нарича с фамилията, за да избегне объркването със съпругата си.
 • Бетси Тротууд – пралеля на Дейвид Копърфийлд. Есцентрична дама, от която често се плашат хората и рядко произнасят името ѝ. Води се като светило на семейство Копърфийлд. Била омъжена за по-млад от нея съпруг.
 • Едуард Мърдстоун – втори баща на Дейвид Копърфийлд. Садистичен и зловещ човек, който Дейвид от първата среща не харесва. Мърдстоун е мургав мъж с черна коса и бакенбарди. Има черни и безизразни очи.
 • Джейн Мърдстоун – сестра на г-н Мърдстоун, която прилича по държание и външен вид на своя брат. Има гъсти вежди, сключени над големия ѝ нос. Носи със себе си корав стоманена кесия.
 • Клара Копърфийлд – майка на Дейвид Копърфийлд. Плаха и чувствителна жена, която понякога се държи параноично. Двойно по-млада от първия си съпруг, за което е пренебрегната от г-жа Тротууд, която я счита за „восъчна кукла“.
 • Чарлз Мел – учител в училището Салем Хаус. Той е слаб и посърнал младеж. Изключително беден, носи се мръсен и одърпан със скъсани обувки. Свири ужасно фалшиво на флейта.
 • Даниел Пеготи – брат на Клара Пеготи, живеещ в странна къще-гемия в Ярмут. Космат мъж с добродушно лице, осиновил Хам и Емили. Живее с г-ца Гъмидж.
 • Емилия Пеготи – красиво момиче, осиновено от г-н Пеготи и дъщеря на покойния зет на Даниел - Том. Малкият Дейвид се влюбва в нея.
 • Хам Пеготи – племенник на Клара Пеготи и син на брат и Джо, също осиновен от г-н Пеготи. Хам присъства в нощта, в която се ражда Дейвид.
 • Мисис Гъмидж – вдовица, живееща в дома на г-н Пеготи. Преди това е била женена за беден колега на Даниел. Приятна и любезна дама.
 • Г-н Баркис – кочияш, влюбен в г-жа Пеготи. Мълчалив и стеснителен мъж с флегматични нрави. Превозва Дейвид и Пеготи до Ярмут.
 • Г-н Чилип – смирен и кротък доктор, който изражда Дейвид. Нисък мъж, който се превива, за да заеме по-малко място.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]