Дейвид Копърфийлд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За съвременния илюзионист вижте Дейвид Копърфийлд (илюзионист).
Дейвид Копърфийлд
David Copperfield
Copperfield cover serial.jpg
Корица на първото издание като подлистник от 1849 г.
Оригинален език английски
Автор Чарлз Дикенс
Илюстратор Х. К. Браун
Първо издание 1850 г.
Флаг на Англия Англия
Издателство Bradbury & Evans
Вид роман
Страници 708
63 (съкратено издание за деца)

Издателство в БГ „Народна младеж“, София, 1986, 1976
Преводач Нели Доспевска
Светозар Златаров (от италианската адаптация на Хуго Стаф)
Дейвид Копърфийлд в Общомедия

„Дейвид Копърфийлд“ (на английски: David Copperfield) е роман на английския писател Чарлз Дикенс, издаден първоначално на части в периода 1849-50, и публикуван цялостно през 1850 г. от издателство „Бредбъри и Евънс“, с оригинални илюстрации на Х. К. Браун („Физ“).

Творбата е едно от най-успешните произведения на Дикенс. В голяма степен е автобиографичен - редица елементи отразяват юношеството и кариерата на автора, неговите радости, болки и страхове. Книгата представлява уникална по богатството на наблюденията и разнообразието на човешките характери, панорама на живота от Викторианската епоха. Романът прави разрез на английското общество по време на индустриалната революция, когато експлоатацията на децата и жените придобива небивали размери. Дикенс е може би сред първите писатели, които долавят както поезията, така и мрачните краски на съвременните метрополии. "Дейвид Копърфийлд" разказва историята на един млад човек, останал без баща и изгубил обичта на най-близките си, който преодолява хиляди трудности, за да намери истинската любов и хармония в живота.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Копърфийл се ражда през 1820 г. в Блъндърстоун, графство Съфък, шест месеца след смъртта на баща си. По време на неговото раждане присъства пралеля му – ексцентричната мис Бетси Тротууд, която е твърдо решена да поеме цялата грижа за бъдещето дете, което е убедена, че ще е момиче. След като научава, че новороденото е момче, тя напуска дома ядосана. Дейвид прекарва щастливо ранно детство, заедно със своята майка и добродушната прислужница Пеготи. На седемгодишна възраст, след двуседмична почивка при роднини на Пеготи в Ярмут, детето изненадващо получа втори баща - строгият Едуард Мърдстоун, към който момчето не таи особено симпатии.

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

  • Дейвид Копърфийлд – протагонист и разказвач на историята. Син на Клара и Дейвид Копърфийл. Израства полусирак, без баща.
  • Клара Копърфийлд – майка на Дейвид Копърфийлд. Двойно по-млада от първия си съпруг.
  • Клара Пеготи – вярната прислужница на семейство Копърфийлд. Покойният г-н Копърфийлд я нарича с фамилията, за да избегне объркването със съпругата си.
  • Бетси Тротууд – пралеля на Дейвид Копърфийлд. Светило на семейство Копърфийлд.
  • Едуард Мърдстоун – втори баща на Дейвид Копърфийлд. Има черна коса и бакенбарди.
  • Даниел Пеготи – брат на Клара Пеготи.
  • Емилия – красиво момиче, осиновено от г-н Пеготи.
  • Хам Пеготи – племенник на Клара Пеготи.
  • Мисис Гъмидж – вдовица на съдружник на г-н Пеготи.
  • Г-н Чилип – докторът, който изражда Дейвид.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]