Ползваемост: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м [[Категория:Дизайн
SieBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: simple:Usability
Ред 40: Ред 40:
[[pt:Usabilidade]]
[[pt:Usabilidade]]
[[ru:Юзабилити]]
[[ru:Юзабилити]]
[[simple:Usability]]
[[sv:Användbarhet]]
[[sv:Användbarhet]]
[[zh:易用性]]
[[zh:易用性]]

Версия от 10:36, 20 януари 2011

Ползваемостта (Шаблон:Lang-en) е начин на мислене, при който отправна точка са потребителите. Понятието се използва като характеристика на сайтове, софтуерни програми, уреди и формуляри, но е приложимо и към процеси, рекламни материали и изобщо навсякъде, където има взаимодействие на хора с продукт или услуга.

Ползваемият продукт е лесен, удобен, удовлетворяващ, незатормозяващ, незабележим и позволява на потребителите си да вършат работата, за която е предназначен и да са доволни след това. Няма продукт, ползваем или неползваем сам по себе си: ползваемостта зависи от целите и нуждите на конкретните потребители.

Най-често ползваемостта се проверява чрез тестване с потребители usability testing и показва дали системата е изработена според изискванията и нуждите на потребителите.

Официално определение

Според международния стандарт ISO 9241-11 ползваемостта е „степента (на удобство), с която продуктът може да се използва от определени потребители за достигане на определени цели с необходимата ефективност, продуктивност и удовлетворение в определените условия (контекст)“ (Шаблон:Lang-en). При това относителната важност на трите различни аспекта се определя от този същия контекст.

Ползваемост на потребителския интерфейс

При разработката на потребителски интерфейс е необходима висока степен на ползваемост. Това изискване обобщава в една дума концепцията за неговото удобство, логика и простота при разполагане на елементите за управлението му. В този смисъл полезността е чисто утилитарна характеристика. Нерядко обаче се намесват и други, естетически характеристики и понякога става неусетна подмяна на критериите. Т.е., ако решението е оригинално и с привлекателен външен вид, а ползваемостта му не е ясно и детайлно дефинирана в техническото задание, има тенденция да се смята, че то е автоматически ползваемо.

Външни препратки