Дейвид Камерън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.6.4) (Робот Добавяне: pnb:ڈیوڈ کیمرون
FishInWater (беседа | приноси)
м commons
Ред 63: Ред 63:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
{{commonscat|David Cameron}}
* [http://www.davidcameronmp.com/ Страница на Камерън като депутат от Консервативната партия]
* [http://www.davidcameronmp.com/ Страница на Камерън като депутат от Консервативната партия]
* [http://www.youtube.com/webcameronuk/ Видео канал на Дейвид Камерън в YouTube]
* [http://www.youtube.com/webcameronuk/ Видео канал на Дейвид Камерън в YouTube]

Версия от 21:01, 14 август 2011

Дейвид Камерън
75-ти Министър-председател на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия
Действащ
встъпил в длъжност на
11 май 2010
ПрезидентЕлизабет II
ПредшественикГордън Браун

Роден
9 октомври 1966 г. (1966-10-09) (57 г.)
Назначен отЕлизабет II
ПартияКонсервативна партия
СъпругаСаманта Камерън
ПрофесияПолитик
Дейвид Камерън в Общомедия

Дейвид Уилям Доналд Камерън (Шаблон:Lang-en, произнасяно /ˈkæm(ə)rən/; роден 9 октомври 1966 в Лондон) е министър-председател на Обединеното кралство, лидер на Консервативната партия и член на Парламента.

Избран начело на партията през 2005 г., 43-годишният консерватор преобрази консерваторите, смятани за "лошата партия" след твърдия либерализъм проведен преди повече от 12 г. от Маргарет Тачър.

Роден "със сребърна лъжичка в устата" и синя кръв във вените, Дейвид Камерън е типичен аристократ консерватор. Далечен потомък е на крал Уилям IV (1830 г. - 1837 г.) по линия на баща си (макар и от една от любовниците на краля; по тази линия се явява далечен братовчед на кралица Елизабет), а съпругата му е дъщеря на барон. Баща му е заможен служител в лондонското Сити, майка му е магистрат.

Детството му преминава в охолен семеен дом - между басейна, тениса и крикета, той е изпратен в училището, където учат принцовете Едуард и Ендрю, а след това в елитния колеж Итън, където от векове се формира елита на Великобритания. Започва да учи в Оксфорд през 1985 г. След като завършва специалност "Философия, политика и икономика" през 1988 г., става член на Консервативната партия, вдъхновен от многото консерватори в рода си. Работил е в екипа на Джон Мейджър и като специален съветник на Норман Ламонт, канцлер на хазната.

Камерън прекарва 7 години в частния сектор. Той е наясно, че за да стане политик му е нужен известен бизнес опит. През 1994 г. започва работа в медийна група Карлтън. Тези 7 години прекарва като директор за връзки с обществеността и участва в кампанията по прехода от аналогова към цифрова телевизия в Обединеното кралство.

Политическа кариера

През 2001 е избран за депутат от Уитни (близо до Оксфорд).

Лидер на Консервативната партия

През 2005 г. е избран за лидер на Консервативната партия. Въпреки, че е сломена от успеха на лейбъристите на Тони Блеър, Камерън е непознат за обществото, но успява да модернизира партията, което му носи висок рейтинг впоследствие.

Подкрепян от съпругата си Саманта, Камерън е много отворен пред медиите като често показва своя дом и снимки от ваканциите.

Въпреки че нарича себе си "либерален консерватор", чиято цел е да направи партията по-привлекателна за младите, Камерън не се притеснява да се възхищава от Маргарет Тачър, но пък и не се обявява за тачърист. Противниците на Камерън му натякват още, че в политиката той се е обградил с приятелите си от снобския колеж "Итън", които нямат представа как живеят обикновените хора.

В предизборната кампания обещава да ограничи бедността, да направи икономиката по-екологична, да реформира здравеопазването и социалната система. Все трудни задачи, тъй като рецесията във Великобритания може и да свърши в края на миналата година, но с това не изчезват двата големи проблема - рекорден бюджетен дефицит и най-бързо нарастващият държавен дълг сред развитите страни.[1]

Министър-председател

На 11 май 2010 година е назначен от кралица Елизабет II за министър-председател на Обединеното кралство.

Личен живот

Камерън е женен за Саманта Камерън, дъщеря на барон Сър Реджиналд Адриан Берклей Шефилд.

Имат четри деца. Първото им дете, Айвън, е роден 8 април 2002 в Лондон - инвалид и болен от епилепсия. Камерън оборудва дома си в Нотинг Хил като медицински център за нуждите на Айвън с асансьор, стая за бавачка и друго помещение в което синът му да прекарва повече време в игри с братчето и сестричето си. Айвън почива в Лондон на 25 февруари 2009 г.

24 август 2010 г. им се ражда четвърто дете, което кръщават Florence Rose Endellion Cameron.

Дейвид Камерън е привърженик на футболният отбор Астън Вила.

Титли

  • Mr Дейвид Камерън (1966–2001)
  • Mr Дейвид Камерън MP (2001–2005)
  • The Rt. Hon. Дейвид Камерън MP (2005–)

Външни препратки

Бележки

Майкъл Хауард Лидер на Консервативната партия (6 декември 2005 – …)
Гордън Браун Министър-председател на Обединеното кралство (11 май 2010 – …)

Шаблон:Лидери на Г8