Радка Кушлева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+ място и дата
Ред 27: Ред 27:
[[Категория:Певци от Родопската фолклорна област|Кушлева, Радка]]
[[Категория:Певци от Родопската фолклорна област|Кушлева, Радка]]
{{българи-мъниче}}
{{българи-мъниче}}

[[mk:Радка Кушлева]]

Версия от 13:57, 18 септември 2011

Радка Кушлева
българска народна певица
Родена
Починала
Семейство
Братя/сестриСтефка Кушлева

Радка Кушлева е българска народна певица, изпълнителка на родопски фолклор.

Биография

Радка Кушлева е родена в семейството на певци и гайдари, а самата тя от малка пее. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио Скопие. Ученичката в Скопското стопанско училище е одобрена от комисията и по радиото често се чуват оригиналните ѝ родопски песни. От 1948 година Радка Кушлева вече пее по Радио София. През 50-те години на 20 век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартетСестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света.Това е една от първите български камерни фолклорни формации. По-късно квартетът става секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка-Соня и Диди.Секстет "Кушлеви" гастролира с невероятен успех в много страни по света, издава няколко грамофонни плочи в Балкантон. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните "Дилмано, дилберо" и "Грозде не набрах". Забележителното е, че сестрите сами аранжират своите песни. Радка Кушлева е член и на ансамбъла „Наша песен“, в който пеят още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

Заради красотата на тембъра ѝ, наричат Кушлева „славеят на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“. Дъщеря ѝ, Диди Кушлева е известна българска акордеонистка.

Източници

Външни препратки