Миранда (сериал): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Mioqard (беседа | приноси)
Mioqard (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 12: Ред 12:
| Режисура = Джулиет Мей
| Режисура = Джулиет Мей
| Камера =
| Камера =
| Актьори = [[Миранда Харт]] <br> [[Сара Хадланд]] <br> [[Патриша Ходж]] <br> [[Том Елис]] <br> [[Сали Филипс]]
| Актьори = [[Миранда Харт]] <br> [[Сара Хадланд]] <br> [[Патриша Ходж]] <br> [[Том Елис]] <br> [[Сали Филипс]] <br> [[Джеймс Холмс]] (1-2)
| Водещ(и) =
| Водещ(и) =
| Жури =
| Жури =

Версия от 17:18, 20 август 2013

Миранда
Miranda
Файл:Файл-Miranda TV serial.png
Жанрситком
Създател(и)Миранда Харт
СценарийМиранда Харт
РежисураДжулиет Мей
АктьориМиранда Харт
Сара Хадланд
Патриша Ходж
Том Елис
Сали Филипс
Джеймс Холмс (1-2)
Начална мелодияАлекс Екфорд
Страна Великобритания
Езиканглийски
Сезони3
Епизоди18
Продукция
Изпълнителен продуцентДжо Сарджент
Продуцент(и)Нерис Евънс (1)
Ема Стрейн (2-3)
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналBBC Two, BBC One
Картина16:9 (1080i HDTV)
Излъчване9 ноември 2009 - досега
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

Миранда е британски ситком, създаден от английската комедиантка Миранда Харт. Сериалът бе излъчен за първи път по BBC Two на 9 ноември 2009. Сериалът е базиран на автобиографията на Харт.

Описан като "старомоден" ситком, той получава положителни коментари от критиците и Харт спечелва наградата Royal Television Society през 2009 за ролята си в първия сезон. Втори сезон е потвърден и започва излъчването си по BBC Two и BBC HD на 25 ноември, 2010. От 27 юни, 2013 първият сезон е налице в Съединените щати чрез Hulu. Третият сезон започва излъчването си на 26 декември, 2012 по BBC One и BBC One HD до 26 януари, 2013. Потвърден е четвърти сезон, но той няма да бъде излъчен до 2015. В България Миранда се излъчва по HBO Comedy.

Сюжет

Различните епизоди се въртят около ситуациите, в които се въвлича Миранда: Миранда е 1.85м. и често бива наричава "сър". Тя никога не се е вписвала със съучиничките си в училище Тили и Фани и намира социалните ситуации неловки, особено около мъже. Тя е постоянно разочарование за майка си - Пени, която е отчаяна в опитите си да й намери работа и съпруг. Въпреки че Миранда притежава и живее над собствения си магазин за шеги, тя няма способности да управлява бизнеса, затова той се управлява от приятелката й Стиви Сютън. Ресторантът наблизо първоначално е ръководен от Клайв Евънс, но в трети сезон шеф на ресторанта става Гари Престън. След многото провалени опити в срещите Миранда и Гари, който е и приятел на Миранда от университета, и който Миранда харесва, решават да са просто приятели. Въпреки това, когато Гари си намира приятелка, наречена Роуз, Миранда започва връзка с Майкъл Джакфорд - местният водещ на новините.

Главни герои

  • Миранда Харт — тромава, антисоциална жена, в 30-те си години, която често се намира в странни ситуации. Тя никога не се е вписвала в семейството от средната класа, избира да инвестира наследството от чичо си в магазин за шеги, вместо да преследва някоя по-"прилична" кариера. Миранда се бори с ежедневния живот на един голям човек, който чество включва странен и детински маниер (включително слагането на лица и дрехи на плодове и зеленчуци, именувайки ги "Плодови приятели" и "Зеленчучета"). Въпреки че тя често ядосва приятелите и семейството си с поведението си, те често я толерират заради добросърдечността й.
  • Гари Престън — красив, любезен главен готвач; стар приятел на Миранда от университета. Въпреки че винаги е имало скрито привличане между двамата, никой от тях не признава чувствата си открито, докато един ден той не започва работа в ресторанта до магазина на Миранда. Макар че поведението на Миранда го обърква, Гари я намира за мила и гальовна. Гари е по-уверен и земен от Миранда, но той споделя несигурността й в романтичните ситуации, а и той от време на време се въвлича в някоя странна ситуация с нея. Той е един от малкото хора, които приемат Миранда такава, каквато е.
  • Стиви Сътън — приятелката от детството на Миранда, помощник-мениджър на магазина за шеги (въпреки че на практика тя върши цялата работа, защото Миранда няма понятие от бизнес). Тя е по-абициозна от Миранда, но не е склонна да бъда намесена в странното поведение на приятелката си. Стиви също така споделя с Миранда неуспеха си с мъжете.
  • Пени Харт — изтънчената майка на Миранда, която обича да се фука и да впечатлява приятелите си. Главната задача на Пени в живота е да намери мъж на дъщеря си, както и по-добра работа. Не одобрява решението на Миранда да ръководи магазин за шеги. Макар и често засрамена от дъщеря си и готова да я унижи до такава степен, че да е готова да плати на някого, за да се ожени за дъщеря й. Действията на Пени са породени от чиста любов и загриженост и в редките случаи, в които Миранда се справя добре, тя я подкрепя като вика "Давай Миранда!".