Миранда (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Миранда.

Миранда
Miranda
ЖанрСитком
Създател(и)Миранда Харт
СценарийМиранда Харт
РежисураДжулиет Мей
АктьориМиранда Харт
Сара Хадланд
Патриша Ходж
Том Елис
Сали Филипс
Джеймс Холмс (сезони 1-2)
Начална мелодияАлекс Екфорд
Страна Великобритания
ЕзикАнглийски
Сезони3
Епизоди18 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителен продуцентДжо Сарджент
Продуцент(и)Нерис Евънс (сезон 1)
Ема Стрейн (сезони 2-3)
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналBBC Two
BBC One
Картина16:9 (1080i HDTV)
Излъчване9 ноември 2009 г. –
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Миранда“ е британски ситком, създаден от английската комедиантка Миранда Харт. Сериалът бе излъчен за първи път по BBC Two на 9 ноември 2009. Сериалът е базиран на автобиографията на Харт.

Описан като „старомоден“ ситком, той получава положителни коментари от критиците и Харт спечелва наградата Royal Television Society през 2009 за ролята си в първия сезон. Втори сезон е потвърден и започва излъчването си по BBC Two и BBC HD на 25 ноември 2010. От 27 юни 2013 първият сезон е налице в Съединените щати чрез Hulu. Третият сезон започва излъчването си на 26 декември 2012 по BBC One и BBC One HD до 26 януари 2013. Потвърден е четвърти сезон, но той няма да бъде излъчен до 2015. В България Миранда се излъчва по HBO Comedy.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Различните епизоди се въртят около ситуациите, в които се въвлича Миранда: Миранда е 1.85 м и често бива наричава „сър“. Тя никога не се е вписвала със съучиничките си в училище Тили и Фани и намира социалните ситуации неловки, особено около мъже. Тя е постоянно разочарование за майка си – Пени, която е отчаяна в опитите си да ѝ намери работа и съпруг. Въпреки че Миранда притежава и живее над собствения си магазин за шеги, тя няма способности да управлява бизнеса, затова той се управлява от приятелката ѝ Стиви Сютън. Ресторантът наблизо първоначално е ръководен от Клайв Евънс, но в трети сезон шеф на ресторанта става Гари Престън. След многото провалени опити в срещите Миранда и Гари, който е и приятел на Миранда от университета, и който Миранда харесва, решават да са просто приятели. Въпреки това, когато Гари си намира приятелка, наречена Роуз, Миранда започва връзка с Майкъл Джакфорд – местният водещ на новините.

Главни герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Миранда Харт – тромава, антисоциална жена, в 30-те си години, която често се намира в странни ситуации. Тя никога не се е вписвала в семейството от средната класа, избира да инвестира наследството от чичо си в магазин за шеги, вместо да преследва някоя по-„прилична“ кариера. Миранда се бори с ежедневния живот на един голям човек, който чество включва странен и детински маниер (включително слагането на лица и дрехи на плодове и зеленчуци, именувайки ги „Плодови приятели“ и „Зеленчучета“). Въпреки че тя често ядосва приятелите и семейството си с поведението си, те често я толерират заради добросърдечността ѝ.
  • Гари Престън – красив, любезен главен готвач; стар приятел на Миранда от университета. Въпреки че винаги е имало скрито привличане между двамата, никой от тях не признава чувствата си открито, докато един ден той не започва работа в ресторанта до магазина на Миранда. Макар че поведението на Миранда го обърква, Гари я намира за мила и гальовна. Гари е по-уверен и земен от Миранда, но той споделя несигурността ѝ в романтичните ситуации, а и той от време на време се въвлича в някоя странна ситуация с нея. Той е един от малкото хора, които приемат Миранда такава, каквато е.
  • Стиви Сътън – приятелката от детството на Миранда, помощник-мениджър на магазина за шеги (въпреки че на практика тя върши цялата работа, защото Миранда няма понятие от бизнес). Тя е по-абициозна от Миранда, но не е склонна да бъда намесена в странното поведение на приятелката си. Стиви също така споделя с Миранда неуспеха си с мъжете.
  • Пени Харт – изтънчената майка на Миранда, която обича да се фука и да впечатлява приятелите си. Главната задача на Пени в живота е да намери мъж на дъщеря си, както и по-добра работа. Не одобрява решението на Миранда да ръководи магазин за шеги. Макар и често засрамена от дъщеря си и готова да я унижи до такава степен, че да е готова да плати на някого, за да се ожени за дъщеря ѝ. Действията на Пени са породени от чиста любов и загриженост и в редките случаи, в които Миранда се справя добре, тя я подкрепя като вика "Давай, Миранда!".