Мария Николаевна: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Shakko (беседа | приноси)
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име= Мария Николаевна
| име= Мария Николаевна
| портрет= Grand Duchess Maria Nikolayevna, 1857 Hermitage.jpg
| портрет= Maria Nikolayevna von Leuchtenberg by Winterhalter (1857, Hermitage).jpg
| px= 220
| px= 220
| описание= велика руска княгиня
| описание= велика руска княгиня

Версия от 11:12, 9 декември 2014

Мария Николаевна
велика руска княгиня

Родена
Починала
ПогребанаСанкт Петербург, Русия

Наградиорден на Света Екатерина
Семейство
РодХолщайн-Готорп-Романов
БащаНиколай I
МайкаАлександра Фьодоровна (Шарлота)
Братя/сестриОлга Николаевна Вюртембергска
Александра Николаевна
Михаил Николаевич
Николай Николаевич
Константин Николаевич
Александър II
СъпругМаксимилиан дьо Боарне (юли 1839 – 1 ноември 1852)
ДецаНиколай Лайхтенбергски
Сергей Лайхтенбергски
Мария Николаевна в Общомедия

Мария Николаевна Романова (18 август 1819-21 февруари 1876) е велика руска княгиня и херцогиня на Льойхтенберг.

Родена в Павловск на 18 август 1819, тя е второ дете и най-голяма дъщеря на император Николай I и императрица Александра Фьодоровна. Родителите ѝ са изключително грижовни към всичките си деца и им осигуряват забелижително възпитание и високо образование.

Мария Николаевна се омъжва по любов, което по това време е нещо необичайно за хора с високо положение като нейното. Тя среща бъдещия си съпруг, Максимилиан, херцог на Льойхтенберг, в Петербург през 1837 г. по време на военен парад, заради който Максимилиан пристига в руската столица. Той е единствен син на Йожен дьо Боарне и е внук на Жозефина Боарне, първата съпруга на Наполеон Бонапарт. На следващата година, когато херцогът отново посещава Русия, става ясно, че „двамата са създадени един за друг“, както пише по-малката сестра на Мария в своите спомени.

Връзката на Мария с Максимилиан не подхожда на една дъщеря на руския император. Семейство Бонапарт са стари врагове на руските императори, а Максимилиан не е и член на нито едно европейско кралско семейство, а е незначителна издънка на едно второстепенно разклонение на баварската кралска фамилия, и притежава незначителен благороднически ранг. Освен това той не е православен християнин, а майка му, принцеса Августа Баварска, е против този брак. Въпреки това царят дава съгласието си за този брак при условие, че дъщеря му няма да напусне пределите на Русия. Тъй като херцогът не е член на нито едно кралско семейство, за него не представлява трудност да се установи за постоянно в Петербург.

Сватбата на Мария и Максимилиан е отпразнувана на 2 юли 1839 г. в Зимния дворец в Петербург. Императорът удостоява Максимилиан със званието имперско височество, а младоженците остават в Русия, където седемте им деца израстват в кръга на императорското семейство.

По време на годежа царят решава да изненада дъщеря си като ѝ подари собствен дворец. За целта не далеч от Зимния дворец е построен нов палат, завършен изцяло през 1844 г., който е наречен в чест на княгинята - Мариински дворец. До неговото построяване двойката живее във Воронцовия дворец.

Великата княгиня и съпругът ѝ имат афинитет към изкуството, науката и благотворителността. Максимилиан става известен учен, а през 1843 г. е назначен за председател на Имперската Академия на изкуствата. Великата княгиня е страстен колекционер на произведения на изкуството, а през 1852 г. след смъртта на съпруга си заема неговото място в Академията на изкуствата.

Мария Николаевна се омъжва повторно през 1854 г. за граф Григорий Строганов (1824-1879). Вторият ѝ брак също е морганатичен, поради което е пазен в тайна от цар Николай до смъртта му.

През 1862 г. Мария Николаевна се установява във Флоренция. Тя резидира във Вила Куарто, която е бивша резиденция на Жером Бонапарт, брат на Наполеон Бонапарт. В Италия Мария не престава да обогатява колекцията си с картини, скулптури и антики.

Мария Николаевна умира на 21 февруари 1876 г. в Санкт Петербург на петдесет и шест години.

Деца

Великата княгиня Мария Николаевна има седем деца от първия си брак с Максимилиан дьо Боарне :

  • Александра (1840-1843)
  • Мария Максимилиановна (1841-1914), омъжена за Вилхелм фон Баден (1829-1897), по-малкия син на великия херцог на Баден Леополд;
  • Николай Максимилианович, четвърти херцог на Льойхтенберг (1843-1891)
  • Евгения Максимилиановна (1845-1925), омъжена за Александър Олденбургски (1844-1932)
  • Евгений Максимилианович, пети херцог на Льойхтенберг (1847-1901), женен за Даря Опочинина (1845-1870) и втори път — за Зинаида Скоблева (1856-1899)
  • Сергей Максимилианович (1849-1877), убит в Руско-турската война.
  • Георги Максимилианович, шести херцог на Льойхтенберг (1852-1912), женен за Тереза Олденбургска(1852-1883) и втори път — за Анастасия Черногорска (1868-1935)

От втория ѝ брак граф Григорий Строганов се раждат:

  • Григорий Григориевич, граф Строганов (1857).
  • Елена Григориевна, графиня Строганова (1861-1908), омъжена за Григорий Никитич Милашевич (1861-1908)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Grand Duchess Maria Nikolaievna, Duchess of Leuchtenberg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​