Александра Николаевна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александра Николаевна
Александра Николаевна 
Родена: 24 юни 1825 г.
Починала: 10 август 1844 г. (19 г.)

Александра Николаевна Романова (24 юни 182510 август 1844 в Царско Село) е велика руска княгиня и ландграфиня на Хесен-Касел. Тя е най-малката дъщеря на руския император Николай I и императрица Александра Фьодоровна. Тя е правнучка на руската императрица Катерина Велика. Тя е член на императорската фамилия от династията Романов-Холщайн-Готторп и чрез женитба наследствена принцеса на Хесен-Касел цу Румпенхайм.


Александра е родена на 24 юни 1825 г. в Санкт Петербург. Според слуховете тя е любимата дъщеря на руския император. Според спомените на сестра ѝ, Олга Николаевна Вюртембергска, Александра е единственото дете на императорската двойка, което наследява „пруската външност“ на майка си.

Александра е много известна сред петербургското общество заради своята красота и жизненост. Тя е музикантката в императорското семейство. Сериозно увлечена по пеенето, тя е достатъчно талантлива, за да взима уроци от известното сопрано Хенриета Зонтаг.

На 28 януари 1844 г. в Санкт Петербург Александра се омъжва за ландграфа на Хесен-Касел, Фридрих Вилхелм (1820-1864). Той е единственият син на принц Вилхелм фон Хесен-Румпенхайм и принцеса Луза Шарлота Датска. Фриц, както го наричат родителите му, пристига в Санкт Петербург като кандидат-годеник на Олга Николаевна, но се влюбва в Александра още на първата вечер, която прекарва с императорското семейство. Въпреки че Олга е по-възрастната сестра и също намира Фридрих за привлекателен, тя тактично отстъпва в полза на сестра си. Императорът и императрицата се съгласяват Александра да се омъжи на Фридрих Вилхелм. Бракът трае само половин година.

Малко преди сватбата си Александра се разболява от туберкулоза, което усложнява бременността ѝ. Александра никога не се възстановява напълно, за да замине за Хесен със съпруга си. Двамата остават в Петербург, където нейното здраве все повече се влошава.

Здравето ѝ се влошава драстично три месеца преди да роди сина си Вилхелм и го ражда три месеца преди термина. Детето умира малко след раждането си, а Александра умира по-късно същия ден, 10 август 1844 г. Смъртта ѝ потапя родителите ѝ в дълбока кръб, която продължава до края на живота им. Александра Николаевна е погребана с детето си в ръцете в Петропавловската крепост в Санкт Петербург.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Фонд Гессенского Ландграфства. Дворец Фазанери. Творческое наследие Фридриха Вильгельма (=Георга Кордика) и его супруги Александры Николаевны Романовой.

Александра Николаевна похоронена в Петро-Павловской крепости. Могила N25. Одна.

8.10.1870 г. Вильгельм Гессенский вместе со своим отцом Фридрихом Вильгельмом Гессен-Кассельским (1820-1884) был награждён орденом Святого Георгия IV степени.

Кому выгодно скрывать сии факты? Наследникам усыновлённого Мориса Гессенского, умершего 3 июня 2013 г.