Западна Армения: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: „File:Armenian presence within modern Turkish borders in early 1600s.png|thumb|400px|Обхват на арменските поселения на терито...“
(Няма разлика)

Версия от 21:32, 14 юни 2016

Обхват на арменските поселения на територията на съвременна Турция през 17 век.

Западна Армения (Шаблон:Lang-hy) e западната част на историческа Армения.

През средновековието западната част на историческа Армения влиза в състава на Източната Римска империя, Османската империя, а от 1923 г. е част от Турция. [1].

За западната част от историческа Армения понякога се среща употреба и на термините «Византийска Армения», «Османска Армения» и «Турска Армения». Малка част, или така наречената малка Армения, е в състава на Анатолия, т.е. отвъд анатолийския лимес.

По време на Берлинския конгрес се употребява за първи път израза шестте арменски провинции на Османската империя, а това са вилаетите Ван, Ерзурум, Елязъг, Битлис, Диарбекир и Сивас. По османско време, Ерзурум е седалище на анатолийския мирмиран, а Диарбекир е място за заточение на българските борци за независимост.

Западна Армения играе ключова роля по време на т.нар. турска война за независимост, като между 23 юли и 4 август 1919 г. в Ерзурум се провежда конгрес на който под водачеството на Мустафа Кемал Ататюрк се решава, че турския народ ще воюва до победен край, няма да допусне унижение и окупация от Антантата, и ще отхвърли Севърския договор.

Източници

  1. R. Khanam. Encyclopaedic ethnography of Middle-East and Central Asia: P-Z, Volume 3, p. 54:

Вижте също