Ням лебед: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
избрана картинка; галерия; опресняване на IUCN;дребни
м малка
Ред 51: Ред 51:
File:Swan with nine cygnets 3.jpg|Женска с малки
File:Swan with nine cygnets 3.jpg|Женска с малки
File:Mute.swan.cygnets.750pix.jpg|Женска с малки
File:Mute.swan.cygnets.750pix.jpg|Женска с малки
File:Schwanenpaar (1) beim Gründeln mit Jungen im Sonnensee, Binsfeld.JPG|thumb|250px|Ням лебед]]
File:Schwanenpaar (1) beim Gründeln mit Jungen im Sonnensee, Binsfeld.JPG|Родители с малки
File:CygnusOlorJuvenile.jpg|Млада птица
File:CygnusOlorJuvenile.jpg|Млада птица
</gallery>
</gallery>

Версия от 17:32, 7 януари 2017

Ням лебед
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
VU
Уязвим[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
род:Лебеди (Cygnus)
вид:Ням лебед (C. olor)
Научно наименование
(Gmelin, 1789)
Разпространение
Ням лебед в Общомедия
[ редактиране ]

Немият лебед (Cygnus olor) е най-едрият представител на разред Гъскоподобни.

Физически характеристики

Тежи между 7 и 15 кг. Дължината на тялото 150 – 170 cm, а размахът на крилете около 220 – 240 cm. Има възрастов диморфизъм и слабо изразен полов диморфизъм. При двата пола оперението е снежнобяло. Клюнът е червен, при мъжкия с голям израстък. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година. Клюнът е кафеникав. Шията на немия лебед е по-дебела отколкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата 'S', често докато плува повдига леко крилете си. Единствените звуци, които може да издава, са шипене и леко съскане. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила. С удар на крилете или клюна може да убие лисица, куче или да счупи човешка ръка. Ощипванията му с човка също са много болезнени.

Разпространение

Родината на немия лебед са Азия и Европа (включително и България), но в наши дни е успешно аклиматизиран по цял свят, Северна Америка, Южна Америка, Австралия. На много места живее редом с човека в полудиво състояние, и по този начин се компенсира намаляването му в естествената му среда на обитание. Прелетна птица, местата му за зимуване са северна Африка и Южна Азия. Връща се по местата за гнездене към март или по-рано, още със стопяването на снега. Гнезди поединично. През другите сезони се среща на ята. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, като понякога можем да го срещнем и в соленоводни басейни, включително морета, океани.

Начин на живот и хранене

Живее по двойки, агресивна птица, неохотно съжителстваща с други видове, често опитва да удря и щипе представители, както на своя, така и на други видове в смесените ята. Храни се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. В природата живее до към 25 години, но в домашни условия възрастта, която може да достигне е много по-висока.

Размножаване

Полова зрелост настъпва на 4 – 5 годишна възраст. Моногамна птица, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Гнезденето започва през април. По време на размножителния период се водят жестоки битки и от двата пола, често завършващи със сериозни наранявания. Снася 5 – 9 яйца с размери 120 х 80 mm (най-едрите яйца, снасяни от летяща птица). Мъти само женската в продължение на 35 дни. Мъжкият в това време е винаги в близост. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 4 – 5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници. В България единствената сериозна заплаха може да бъде вълкът, но по ред причини местообитанията им не съвпадат.

Допълнителни сведения

На много места по света Немият лебед живее в полудиво състояние като паркова птица, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост до хората. Размножава се добре в домашни условия и се чувства добре в човешка близост. В България е защитен вид.

Източници

  1. Cygnus olor (Gmelin, 1789). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Ням лебед. Посетен на 04 март 2012