Раймон дьо Поатие: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м замяна с n-тире
м +изт от нагл
Ред 1: Ред 1:
'''Раймон дьо Поатие Антиохийски''' (фр. Raimond de Poitiers – роден 1115 в Аквитания 29 юни 1149, Антиохия) e княз на Антиохия от 1136, младши син на [[Гийом IX дьо Поатие|Гийом IX]] Трубадур, херцог на Аквитания и неговата жена Филипа, графиня на Тулуза.
'''Раймон дьо Поатие Антиохийски''' ({{lang|fr|Raimond de Poitiers}}, 1115 – 1149 г.) е френски благородник, по-малък син на [[Гийом IX дьо Поатие|Гийом IX]] Трубадур, херцог на Аквитания и жена му Филипа, графиня на Тулуза. [[Княжество Антиохия|Княз на Антиохия]] от 1136 до смъртта си.
[[Файл:RaymondOfPoitiersWelcomingLouisVIIinAntioch.JPG|мини|300px|На миниатюрата на [[Жан Коломб]] и Себастиян Мармеро е показано посрещането в Антиохия от Раймон дьо Поатие и крал [[Луи VII]]. [[XIV век]].]]
[[Файл:RaymondOfPoitiersWelcomingLouisVIIinAntioch.JPG|мини|300px|На миниатюрата на [[Жан Коломб]] и Себастиян Мармеро е показано посрещането в Антиохия от Раймон дьо Поатие и крал [[Луи VII]]. [[XIV век]].]]


== Идване на власт ==
== Брак с наследницата на Антиохия ==
Като се ражда Раймон, за него особени перспективи в Европа като по-малък син, той няма. В това време далеко на изток се намира [[княжество Антиохия]], на което отчаяно не върви на управници: двама от тях загиват, и от 1119 година княжеството почти през цялото време се управлява от регенти. В средата на 30-те години, възниква остра потребност от пълноправен действащ господар — мъж и воин. Раймон много подхожда за тази роля, по твърдение на хрониста, защото се отличава с невиждана сила и ловкост, а също е перфектен ездач. Както се говори за него, Раймон на шега огъва железни пръти; може да се прехвърля под коня в движение, да смачка пръстен с една ръка и с помощта само на единия си крак, така да притисне хълбока на коня, че да го застави да спре веднага.
Раймон не е първороден син и затова не може да разчита да наследи баща си. В това време далеч на изток кръстоносното [[княжество Антиохия]] изпитва затруднения с управниците: двама от тях загиват, и от 1119 година княжеството почти през цялото време се управлява от [[регент]]и. В средата на 1130-те години, възниква остра потребност от пълноправен действащ господар. Раймон много подхожда за тази роля, по твърдение на хрониста, защото се отличава с невиждана сила и ловкост, а също е отличен ездач. Както се говори за него, Раймон на шега огъва железни пръти; може да се прехвърля под коня в движение, да смачка пръстен с една ръка и с помощта само на единия си крак, така да притисне хълбока на коня, че да го застави да спре веднага. Раймон пребивава в Англия, но след смъртта на [[Хенри I]] на 1 декември 1135 {{sfn|Hamilton|1984|p=8}} Раймон се отправя към Антиохия с цел да сключи брак с престолонаследничката Констанс (родена 1127 г.)


В 1136 година по време на сватосването и венчаването Констанс е на десет години. Когато за пристигането на Раймон разбира майката на кандидатката, доволно младата дама Алиса Йерусалимска  (2-ра дъщеря на краля на Йерусалим, Бодуен II и вдовица на княз Боемон II), решава да предложи на задморския жених в качество на спътница в живота себе си. Раймон разбира разликата в положението. В първият случай той става пълноправен господар, във вторият – само с права на регент. Затова бързо се споразумява с патриарх Раул. Раймон дава клетва за васал пред духовния пастир, а патриахът го венчава за похитената Констанс. Раймон и патриарх Раул организират сватбата и изиграват по този начин майката Алиса.
В 1136 година неговата бъдеща съпруга Констанс е на десет години. Когато за пристигането на Раймон разбира майката на кандидатката, доволно младата Алиса Йерусалимска (втора дъщеря на [[Йерусалимско кралство|краля на Йерусалим]][[Бодуен II]] и вдовица на княз Боемон II), решава да предложи на задморския жених самата себе си за спътница в живота. Раймон разбира разликата: в първия случай той става пълноправен господар на княжеството, във втория – само регент. Затова бързо се споразумява с [[Латински патриархат на Антиохия|латинския патриарх]] Раул. Раймон дава клетва за васал пред духовния пастир, а патриархът го венчава за похитената Констанс. Раймон и патриарх Раул организират сватбата и изиграват по този начин майката Алиса.


== Вторият кръстоносен поход ==
== Втори кръстоносен поход ==
Най-злият враг на Раймон става съседът му [[Имад ад-Дин Занги]]. Когато в 1146 година го отстранява съдбата, обстановката не се подобрява, защото мястото на пияницата Занги, в Алепо заема неговият син-аскет Нур ад-Дин Махмуд. Борбата се води с променлив успех  Раймон изпитва дефицит от жива сила. В многолюдната Антиохия (възможно, 100 000 или 150 000 жители) има хора от всякакви занятия, но само не и войници. Князът Раймон реално не може да събере повече от 700 рицари плюс съответният контингент пехота (обичайно, превишаваща числеността на тежката конница в 5—10 пъти). Затова напълно естествено, пристигането на морското пристанище Сен-Семион на френските кръстоносци на [[Луи VIII (Франция)|Луи VII]] Младия, Раймон преценява като шанс да нанесе чувствителен удар по главния си противник.
Най-злият враг на Раймон става съседът му [[Имад ад-Дин Занги]]. Когато в 1146 година го отстранява съдбата, обстановката не се подобрява, защото мястото на пияницата Занги в Алепо заема неговият син-аскет Нур ад-Дин Махмуд. Борбата се води с променлив успех  Раймон изпитва дефицит от жива сила. В многолюдната Антиохия (възможно, 100 000 или 150 000 жители) има хора от всякакви занятия, но не и войници. Княз Раймон реално не може да събере повече от 700 рицари плюс съответния контингент пехота (обичайно, превишаваща числеността на тежката конница в 5 – 10 пъти). Затова напълно естествено, пристигането на морското пристанище Сен-Семион на френските кръстоносци на [[Луи VIII (Франция)|Луи VII]] Младия, Раймон преценява като шанс да нанесе чувствителен удар по главния си противник.


Централна операция така и не се състоява, макар много рицари охотно приемат участие в набези на съседна територия, благото не е далеко  от стоящото на изток Алепо, Антиохия я делят по-малко от 100 км по път.
Централна операция така и не се състоява, макар много рицари охотно приемат участие в набези на съседна територия, благото не е далеко  от стоящото на изток Алепо, Антиохия я делят по-малко от 100 км по път.


Несъмнено, за много от французите-северняци, южнякът Раймон Поатие семного се харесва. Силен и храбър, той съчинява стихове, макар че не може да пише и чете. Затова, на всички основания е, красноречив и куртуазен. В края на краищата, това не е удивително, защото баща му е [[трубадур]]. В това време всичко куртуазно става на модата в Париж, особено с появяването в качество на съпруга на краля на херцогинята на Аквитания, [[Елеонор Аквитанска|Алиенора]]. На Луи VІІ не му харесва вниманието на поданиците му към княза, а още по-малко възхищението към Раймон от собствената му жена Алиенора, която придружава краля в похода.
Несъмнено, на много от французите-северняци южнякът Раймон Поатие се харесва много. Силен и храбър, той съчинява стихове, макар че не може да пише и чете. Затова, на всички основания е, красноречив и куртоазен. В края на краищата, това не е удивително, защото баща му е [[трубадур]]. В това време всичко куртоазно става на модата в Париж, особено с появяването в качество на съпруга на краля на херцогинята на Аквитания, [[Елеонор Аквитанска|Алиенора]]. На Луи VІІ не му харесва вниманието на поданиците му към княза, а още по-малко възхищението към Раймон от собствената му жена Алиенора, която придружава краля в похода.

Двадесетгодишната [[Елеонор Аквитанска|Алиенора Аквитанска]] е племенница на Раймон, но се говори за прекалена близост между двамата родственици. Слуховете преминават из европейските кралските дворове и се коментират от съвременните хронисти. Но бързият преход на Луи към [[Ако|Акра]] едва ли може да се обясни с кавга със съпругата му, а по-вероятно с интригите на кралица Мелисанда, която праща много тайни и явни емисари в Антиохия, за да извикат бързо Луи. Вдовица от 1143 година ([[Фулк Йерусалимски|Фулк]] загива на лов през ноември), Мелисанда просто не може да допусне Антиохия да прихване похода. Освен това, в Акра вече се намира германският крал [[Конрад III]], и така немците изпреварват французите, показвайки по-голямо кръстоносно усърдие. Така че от съвременна гледна точка става дума за политика, а не за слухове.


Двадесетгодишната Алиенора Аквитанска  е племенница на Раймон, но се говори за прекалена близост между двамата родственици. Слуховете преминават в дворовете на Европа и се коментират от съвременните хронисти. Но бързият преход на Луи към  Акра, едва ли може да се обясни с кавга със съпругата му, а по-вероятно с интригите на кралица Мелисанда, която праща много тайни и явни емисари в Антиохия, за да извикат бързо Луи. Вдовица от 1143 година (Фулк загива на лов през ноември), Мелисанда просто не може да допусне, Антиохия да прихване похода. Освен това, в Акра вече се намира германския крал [[Конрад III]], и се получава, че немците изпреварват французите, показвайки по-голямо кръстоносно усърдие. Така, че от съвременна гледна точка става дума за политика, а не за слухове.
== Битка при Инаб ==
== Битка при Инаб ==
[[Файл:BattleOfInab.jpg|мини|200px|Битката при Инаб, в която е убит Раймон]]
[[Файл:BattleOfInab.jpg|мини|200px|Битката при Инаб, в която е убит Раймон]]
Когато кръстоносният поход окончателно се проваля и към началото на лятото 1149 година, кръстоносците се разотиват, князът на Антиохия се оказва сам с противника си Нур-Ед-Дин. Раймон намира не лош съюзник сред мюсюлманските съседи – вождът на асасините, кюрдският шейх известен с името Али Ибн-Вафа. Започват размени на удари между християните и мюсюлманите-шеити с мюсюлмани-сюнити, с променлив успех и баланс на силите до момента, когато Нур-Ед-Дин не обсажда замъка Инаб. Раймон не може да си позволи противника да го лиши от тази крепост, защото със загубата и се губи възможността да се контролира положението на делата на изток от река Оронт, на която се намира Антиохия.
Когато кръстоносният поход окончателно се проваля и към началото на лятото 1149 година, кръстоносците се разотиват, князът на Антиохия се оказва сам с противника си Нур-Ед-Дин. Раймон намира не лош съюзник сред мюсюлманските съседи – вождът на асасините, кюрдският шейх известен с името Али Ибн-Вафа. Започват размени на удари между християните и мюсюлманите-шиити с мюсюлмани-сюнити, с променлив успех и баланс на силите до момента, когато Нур-Ед-Дин не обсажда замъка Инаб. Раймон не може да си позволи противника да го лиши от тази крепост, защото със загубата и се губи възможността да се контролира положението на делата на изток от река Оронт, на която се намира Антиохия.


Нур-ед-Дин отначало отстъпва, но получава обнадеждаващи сведения за числеността на вражеската войска, и премисля. Войската на Раймон наброява хиляда пехотинци и около четири хиляди конници (като три четвърти от конниците са мюсюлманите на Али Ибн-Вафа), а у Нур Ед-Дин само конниците са шест хиляди. В утрото на 29 юни 1149 година той обкръжава лагера на противника. На разсъмване Раймон и Али Ибн-Вафа, не виждайки друг изход, се хвърлят в атака за да направят пробив от височината по склона, при много неизгодна позиция. Освен това, отначало утрото е ясно, но изведнъж задухва вятър, и се надига истинска буря, облаци от пясък се носят направо в лицето на атакуващите рицари и асасините. Да се победи в такива условия и даже само да си проправят път става невъзможно.
Нур-ед-Дин отначало отстъпва, но получава обнадеждаващи сведения за числеността на вражеската войска, и премисля. Войската на Раймон наброява хиляда пехотинци и около четири хиляди конници (като три четвърти от конниците са мюсюлманите на Али Ибн-Вафа), а у Нур Ед-Дин само конниците са шест хиляди. В утрото на 29 юни 1149 година той обкръжава лагера на противника. На разсъмване Раймон и Али Ибн-Вафа, не виждайки друг изход, се хвърлят в атака за да направят пробив от височината по склона, при много неизгодна позиция. Освен това, отначало утрото е ясно, но изведнъж задухва вятър, и се надига истинска буря, облаци от пясък се носят направо в лицето на атакуващите рицари и асасините. Да се победи в такива условия и даже само да си проправят път става невъзможно.
Ред 23: Ред 24:
== Смъртта на Раймон ==
== Смъртта на Раймон ==
[[Файл:RecoveryOfRaymondOfPoitiersBody.jpg|мини|ляво|Намиране тялото на Раймон Поатие след битката.]]
[[Файл:RecoveryOfRaymondOfPoitiersBody.jpg|мини|ляво|Намиране тялото на Раймон Поатие след битката.]]
Раймон е третият княз на Антиохия, губещ главата си в бой — трети по ред. Обезсилен и измъчен, той пада с меч в ръка, сражавайки се с пълководеца на Нур-ад-Дин, Асад ад-Дин Ширкух ибн Шади.
Раймон е третият княз на Антиохия, загинал в бой. Обезсилен и измъчен, той пада с меч в ръка, сражавайки се с пълководеца на Нур-ад-Дин, Асад ад-Дин Ширкух ибн Шади.

Точно тридесет години след 28 юни 1119 година, когато князът на Антиохия, Рожер Салернски загива в печално известната [[битка при Кърваво поле]]. Главата на Раймон е донесена на Асад ад-Дин Ширкух, а той заповядва да облицоват черепа със сребро и да го отправят в дар на Нур-ад-Дин, халифа на Багдад.


Антиохия устоява  Нур-ад-дин не се решава да щурмува веднага, а след това на помощ на Антиохия идва от юг младият крал на Йерусалим, Бодуен III.
Точно тридесет години след 28 юни 1119 година, когато князът на Антиохия, Рожер Салернски загубва главата си в печално известната [[битка при Кърваво поле]]. Главата на Раймон е донесена на Асад ад-Дин Ширкух, а той заповядва да облекат черепа в сребро и да го отправят в дар на Нур-ад-Дин, халифа на Багдад.


== Наследници ==
Антиохия устоява  Нур-ад-дин не се решава да щурмува веднага, а след това на помощ на Антиохия идва от юг младият крал на Йерусалим, Бодуен III.
Констанс остава вдовица с четири деца: най-големият син, малолетният Балдуин (бъдещият Балдуин III), две дъщери  Мария и Филипа  и с новородения Балдуин. (Последният често е посочван за син на втория съпруг на княгинята, Рено де Шатийон, но това е съмнително). Балдуин се ражда в годината на смъртта на Раймон, а Констанс се омъжва повторно около 1153 г. Така или иначе през 1176 г., в годината на нещастната [[битка при Мириокефалон]], Балдуин командва отряд рицари в армията на Мануил I Комнин и загива в сражение като герой, подобно на баща си.


== Наследици ==
== Източници ==
<references />
Констанс остава вдовица с четири деца: най-възрастният син, малолетният Балдуин (бъдещият Балдуин III), две дъщери  Мария и Филипа  и с новородения Балдуин. Последният често е посочван за син на втория мъж на княгинята, Рено де Шатийон. Това обаче е съмнително. Съдейки по всичко, Балдуин се ражда в годината на смъртта на Раймон, а Констанс се омъжва повторно около 1153 г. Така или иначе през 1176 г., в годината на нещастната битка под Мириокефалон, Балдуин командва отряд рицари в армията на Мануил I Комнин и загива, сражавайки се като герой, подобно на баща си.


== Литература ==
== Литература ==
*{{cite journal |title=Ralph of Domfront, Patriarch of Antioch (1135 – 40) |first=Bernard |last=Hamilton |journal=Nottingham Medieval Studies |volume=28 |year=1984 |pages=1 – 21}}
* Duggan, A. „The Story of the Crusade“. London, 1963.
* Duggan, A. „The Story of the Crusade“. London, 1963.
* Kelly, A. „Eleanor of Aquitaine and the Four Kings“. Cambridge, Massachusetts, 1950.
* Kelly, A. „Eleanor of Aquitaine and the Four Kings“. Cambridge, Massachusetts, 1950.

Версия от 10:33, 3 декември 2019

Раймон дьо Поатие Антиохийски (на френски: Raimond de Poitiers, 1115 – 1149 г.) е френски благородник, по-малък син на Гийом IX Трубадур, херцог на Аквитания и жена му Филипа, графиня на Тулуза. Княз на Антиохия от 1136 до смъртта си.

На миниатюрата на Жан Коломб и Себастиян Мармеро е показано посрещането в Антиохия от Раймон дьо Поатие и крал Луи VII. XIV век.

Идване на власт

Раймон не е първороден син и затова не може да разчита да наследи баща си. В това време далеч на изток кръстоносното княжество Антиохия изпитва затруднения с управниците: двама от тях загиват, и от 1119 година княжеството почти през цялото време се управлява от регенти. В средата на 1130-те години, възниква остра потребност от пълноправен действащ господар. Раймон много подхожда за тази роля, по твърдение на хрониста, защото се отличава с невиждана сила и ловкост, а също е отличен ездач. Както се говори за него, Раймон на шега огъва железни пръти; може да се прехвърля под коня в движение, да смачка пръстен с една ръка и с помощта само на единия си крак, така да притисне хълбока на коня, че да го застави да спре веднага. Раймон пребивава в Англия, но след смъртта на Хенри I на 1 декември 1135 [1] Раймон се отправя към Антиохия с цел да сключи брак с престолонаследничката Констанс (родена 1127 г.)

В 1136 година неговата бъдеща съпруга Констанс е на десет години. Когато за пристигането на Раймон разбира майката на кандидатката, доволно младата Алиса Йерусалимска (втора дъщеря на краля на ЙерусалимБодуен II и вдовица на княз Боемон II), решава да предложи на задморския жених самата себе си за спътница в живота. Раймон разбира разликата: в първия случай той става пълноправен господар на княжеството, във втория – само регент. Затова бързо се споразумява с латинския патриарх Раул. Раймон дава клетва за васал пред духовния пастир, а патриархът го венчава за похитената Констанс. Раймон и патриарх Раул организират сватбата и изиграват по този начин майката Алиса.

Втори кръстоносен поход

Най-злият враг на Раймон става съседът му Имад ад-Дин Занги. Когато в 1146 година го отстранява съдбата, обстановката не се подобрява, защото мястото на пияницата Занги в Алепо заема неговият син-аскет Нур ад-Дин Махмуд. Борбата се води с променлив успех – Раймон изпитва дефицит от жива сила. В многолюдната Антиохия (възможно, 100 000 или 150 000 жители) има хора от всякакви занятия, но не и войници. Княз Раймон реално не може да събере повече от 700 рицари плюс съответния контингент пехота (обичайно, превишаваща числеността на тежката конница в 5 – 10 пъти). Затова напълно естествено, пристигането на морското пристанище Сен-Семион на френските кръстоносци на Луи VII Младия, Раймон преценява като шанс да нанесе чувствителен удар по главния си противник.

Централна операция така и не се състоява, макар много рицари охотно приемат участие в набези на съседна територия, благото не е далеко – от стоящото на изток Алепо, Антиохия я делят по-малко от 100 км по път.

Несъмнено, на много от французите-северняци южнякът Раймон Поатие се харесва много. Силен и храбър, той съчинява стихове, макар че не може да пише и чете. Затова, на всички основания е, красноречив и куртоазен. В края на краищата, това не е удивително, защото баща му е трубадур. В това време всичко куртоазно става на модата в Париж, особено с появяването в качество на съпруга на краля на херцогинята на Аквитания, Алиенора. На Луи VІІ не му харесва вниманието на поданиците му към княза, а още по-малко възхищението към Раймон от собствената му жена Алиенора, която придружава краля в похода.

Двадесетгодишната Алиенора Аквитанска е племенница на Раймон, но се говори за прекалена близост между двамата родственици. Слуховете преминават из европейските кралските дворове и се коментират от съвременните хронисти. Но бързият преход на Луи към Акра едва ли може да се обясни с кавга със съпругата му, а по-вероятно с интригите на кралица Мелисанда, която праща много тайни и явни емисари в Антиохия, за да извикат бързо Луи. Вдовица от 1143 година (Фулк загива на лов през ноември), Мелисанда просто не може да допусне Антиохия да прихване похода. Освен това, в Акра вече се намира германският крал Конрад III, и така немците изпреварват французите, показвайки по-голямо кръстоносно усърдие. Така че от съвременна гледна точка става дума за политика, а не за слухове.

Битка при Инаб

Битката при Инаб, в която е убит Раймон

Когато кръстоносният поход окончателно се проваля и към началото на лятото 1149 година, кръстоносците се разотиват, князът на Антиохия се оказва сам с противника си Нур-Ед-Дин. Раймон намира не лош съюзник сред мюсюлманските съседи – вождът на асасините, кюрдският шейх известен с името Али Ибн-Вафа. Започват размени на удари между християните и мюсюлманите-шиити с мюсюлмани-сюнити, с променлив успех и баланс на силите до момента, когато Нур-Ед-Дин не обсажда замъка Инаб. Раймон не може да си позволи противника да го лиши от тази крепост, защото със загубата и се губи възможността да се контролира положението на делата на изток от река Оронт, на която се намира Антиохия.

Нур-ед-Дин отначало отстъпва, но получава обнадеждаващи сведения за числеността на вражеската войска, и премисля. Войската на Раймон наброява хиляда пехотинци и около четири хиляди конници (като три четвърти от конниците са мюсюлманите на Али Ибн-Вафа), а у Нур Ед-Дин само конниците са шест хиляди. В утрото на 29 юни 1149 година той обкръжава лагера на противника. На разсъмване Раймон и Али Ибн-Вафа, не виждайки друг изход, се хвърлят в атака за да направят пробив от височината по склона, при много неизгодна позиция. Освен това, отначало утрото е ясно, но изведнъж задухва вятър, и се надига истинска буря, облаци от пясък се носят направо в лицето на атакуващите рицари и асасините. Да се победи в такива условия и даже само да си проправят път става невъзможно.

Смъртта на Раймон

Намиране тялото на Раймон Поатие след битката.

Раймон е третият княз на Антиохия, загинал в бой. Обезсилен и измъчен, той пада с меч в ръка, сражавайки се с пълководеца на Нур-ад-Дин, Асад ад-Дин Ширкух ибн Шади.

Точно тридесет години след 28 юни 1119 година, когато князът на Антиохия, Рожер Салернски загива в печално известната битка при Кърваво поле. Главата на Раймон е донесена на Асад ад-Дин Ширкух, а той заповядва да облицоват черепа със сребро и да го отправят в дар на Нур-ад-Дин, халифа на Багдад.

Антиохия устоява – Нур-ад-дин не се решава да щурмува веднага, а след това на помощ на Антиохия идва от юг младият крал на Йерусалим, Бодуен III.

Наследници

Констанс остава вдовица с четири деца: най-големият син, малолетният Балдуин (бъдещият Балдуин III), две дъщери – Мария и Филипа – и с новородения Балдуин. (Последният често е посочван за син на втория съпруг на княгинята, Рено де Шатийон, но това е съмнително). Балдуин се ражда в годината на смъртта на Раймон, а Констанс се омъжва повторно около 1153 г. Така или иначе през 1176 г., в годината на нещастната битка при Мириокефалон, Балдуин командва отряд рицари в армията на Мануил I Комнин и загива в сражение като герой, подобно на баща си.

Източници

  1. Hamilton 1984, с. 8.

Литература

  • Hamilton, Bernard. Ralph of Domfront, Patriarch of Antioch (1135 – 40) // Nottingham Medieval Studies 28. 1984. с. 1 – 21.
  • Duggan, A. „The Story of the Crusade“. London, 1963.
  • Kelly, A. „Eleanor of Aquitaine and the Four Kings“. Cambridge, Massachusetts, 1950.
  • Riley-Smith, J. „A Short History of the Crusade“. Yale Univ. Press, 1987.
  • Runciman, S. „A History of the Crusades“, 2 vol. Cambridge, 1952.
  • Setton, K. M. „A History of the Crusade“. Vols. I, II. Wisconsin, 1969.
  • William of Tyre, „A History of Deeds Done Beyond the Sea“