Владимир Холстинин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Холстинин
руски музикант
Роден
12 май 1958 г. (65 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимХолст
Стилтрадиционен хевиметъл
Инструментикитара, електрическа китара, акустична китара, мандолина, Домра
Активностот 1976 г.
ЛейбълМелодия“, Moroz Records, CD-Maximum
Семейство

Уебсайтwww.holstinin.ru
Владимир Холстинин в Общомедия

Владимир Холстинин е руски музикант, основател и китарист на група Ария. Автор е на повечето от хитовете на групата. Известен е и с прозвището си Холст.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 май 1958 в Люберци, Московска област. Учи свирене на домра 4 години, а също така се увлича и по свиренето на китара. Завършва Московският енергетически институт, като има диплома за инженер-енергетик. Там се запознава с Виталий Дубинин и основават група „Волшебние сумерки“. Групата изпълнява кавър версии на западни банди, а вокал е Артур Беркут. През 1982 групата се разпада и Холстинин отива в група Алфа. С Владимир в състава записват 2 албума – „Гуляка“ и „Бета“, като във втория албум участват Алик Грановский и Игор Молчанов. Скоро след това музикантите отиват в „Поющие сердца“.

През 1985 Холстинин и Грановский създават свой хевиметъл проект. Владимир измисля името „Ария“ и става композитор на всичките ѝ албуми, освен вторият „С кем ты?“, композиран от Андрей Болшаков. През 1987 в групата остават само Холстинин и Валерий Кипелов, а към тях се присъединяват Виталий Дубинин, Сергей Маврин и Максим Удалов. В началото на 90-те години Холстинин и Дубинин основават звукозаписната компания „АРИЯ Records“. През 1995 продуцира албум на украинската група „КРР“, а също така аранжира песните от единствения албум на група „Succubus“ – „Destiny“. През 1997 Дубинин и Холстинин издават соловия си албум „АвАрия“.

След вторият разпад на Ария през 2002, Владимир запазва правата върху името на групата и сформира нов състав. Също така продуцира рок-операта „Эльфийская рукопись“, групите „Епидемия“ и „Бони НЕМ“. Холст е единственият член на „Ария“, останал в нея от самото ѝ създаване.

На официалния си сайт публикува уроци по китара, използвайки известни мелодии от песни на Ария.

Източници[редактиране | редактиране на кода]