Мелодия (фирма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелодия
Основана11 май 1964 г.
Статусактивна
Жанрпоп, джаз, рок, народна музика, класическа музика
Страна СССР,  Русия
Уебсайтmelody.su
Мелодия в Общомедия
Грамофонна плоча на „Мелодия“

Мелодия“ е най-старата звукозаписна компания в Русия.[1] По времето на СССР „Мелодия“ е единствената звукозаписна компания в страната. Записите на лейбъла са продавани в повече от 90 страни. В началото на 90-те години „Мелодия“ е в първата шестица на най-големите звукозаписни компании в света.

Главната продукция на фирмата е издавана на винил. От началото на 70-те години „Мелодия“ издава албуми на магнитна лента, а от 90-те години – и на аудиокасети и компактдискове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фирмата е основана през 1964 г. с постановление на Министерството на културата на СССР. Първият ѝ директор е Николай Мохов. Компанията обединява заводи за производство на плочи и звукозаписни студия на територията на главните градове на Съветския съюз – Москва, Ленинград, Рига, Киев, Алма-Ата, Тбилиси.

От 1965 г. записите на Мелодия се изнасят в чужбина. Едни от първите съглашения за сътрудничество на издателя са с немската фирма Ariola Eurodisc и с американската Capitol. След присъединяването на СССР към Женевската конвенция се развиват лицензирани споразумения. През 70-те години за пръв път са изнесени записи в Южна Америка и Африка.

Понастоящем „Мелодия“ се занимава с лицензиране, издаване, тиражиране и разпространение на фонограми на компактдискове. Изданията включват записи на класическа музика, поп музика, народно творчество, литературни записи. Записите от архивите постепенно се цифровизират и се каталогизират, а също се издават на DVD. През 2013 г. „Мелодия“ става един от 20-те лауреата на премиите на ICMA (International Classical Music Awards, „Международни награди за класическа музика“).

На 7 февруари 2020 г. на търг компания „Формакс“ изкупува 100% от акциите на фирма „Мелодия“ АД от Федералната агенция за управление на собствеността за 329,6 милиона рубли. Така „Мелодия“ напълно преминава в частни ръце с всички права върху архива си.[2]

Изпълнители и композитори[редактиране | редактиране на кода]

Композитори и соло певци[редактиране | редактиране на кода]

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]