Мелодия (фирма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мелодия
BITLZ.JPG
Грамофонна плоча на „Мелодия“
Информация
Основана 11 май 1964 г.
Статус активна
Жанр поп, джаз, рок, народна музика, класическа музика
Страна {{ Флаг на СССР СССР, Флаг на Русия Русия }}
Официален сайт http://www.melody.su/en/
Мелодия в Общомедия

Мелодия е най-старата звукозаписна компания в Русия.[1] По времето на СССР „Мелодия“ е единствената звукозаписна компания в страната. Записите на лейбъла са продавани в повече от 90 страни. В началото на 90-те години Мелодия е в първата шестица на най-големите звукозаписни компании в света.

Главната продукция на фирмата е издавана на винил. От началото на 70-те години „Мелодия“ издава албуми на магнитна лента, а от 90-те години – и на аудиокасети и компактдискове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фирмата е основана през 1964 г. с постановление на Министерството на културата на СССР. Първият ѝ директор е Николай Мохов. Компанията обединява заводи за производство на плочи и звукозаписни студия на територията на главните градове на Съветския съюз – Москва, Ленинград, Рига, Киев, Алма-Ата, Тбилиси.

От 1965 г. записите на Мелодия се изнасят в чужбина. Едни от първите съглашения за сътрудничество на издателя са с немската фирма Ariola Eurodisc и с американската Capitol. След присъединяването на СССР към Женевската конвенция се развиват лицензирани съглашения. През 70-те години за пръв път са изнесени записи в Южна Америка и Африка.

Понастоящем фирмата основно преиздава свои архивни записи.

Изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Соло певци[редактиране | редактиране на кода]

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]