Мелодия (фирма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мелодия
Основана11 май 1964 г.
Статусактивна
Жанрпоп, джаз, рок, народна музика, класическа музика
СтранаFlag of the Soviet Union.svg СССР, Flag of Russia.svg Русия
Уебсайтmelody.su
Мелодия в Общомедия
Грамофонна плоча на „Мелодия“

Мелодия“ е най-старата звукозаписна компания в Русия.[1] По времето на СССР „Мелодия“ е единствената звукозаписна компания в страната. Записите на лейбъла са продавани в повече от 90 страни. В началото на 90-те години „Мелодия“ е в първата шестица на най-големите звукозаписни компании в света.

Главната продукция на фирмата е издавана на винил. От началото на 70-те години „Мелодия“ издава албуми на магнитна лента, а от 90-те години – и на аудиокасети и компактдискове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фирмата е основана през 1964 г. с постановление на Министерството на културата на СССР. Първият ѝ директор е Николай Мохов. Компанията обединява заводи за производство на плочи и звукозаписни студия на територията на главните градове на Съветския съюз – Москва, Ленинград, Рига, Киев, Алма-Ата, Тбилиси.

От 1965 г. записите на Мелодия се изнасят в чужбина. Едни от първите съглашения за сътрудничество на издателя са с немската фирма Ariola Eurodisc и с американската Capitol. След присъединяването на СССР към Женевската конвенция се развиват лицензирани споразумения. През 70-те години за пръв път са изнесени записи в Южна Америка и Африка.

Понастоящем „Мелодия“ се занимава с лицензиране, издаване, тиражиране и разпространение на фонограми на компактдискове. Изданията включват записи на класическа музика, поп музика, народно творчество, литературни записи. Записите от архивите постепенно се цифровизират и се каталогизират, а също се издават на DVD. През 2013 г. „Мелодия“ става един от 20-те лауреата на премиите на ICMA (International Classical Music Awards, „Международни награди за класическа музика“).

На 7 февруари 2020 г. на търг компания „Формакс“ изкупува 100% от акциите на фирма „Мелодия“ АД от Федералната агенция за управление на собствеността за 329,6 милиона рубли. Така „Мелодия“ напълно преминава в частни ръце с всички права върху архива си.[2]

Изпълнители и композитори[редактиране | редактиране на кода]

Композитори и соло певци[редактиране | редактиране на кода]

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]