Мелодия (фирма)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мелодия
Информация
Основана 11 май 1964 г.
Статус активна
Жанр поп, джаз, рок, народна музика, класическа музика
Страна Флаг на СССР СССР, Флаг на Русия Русия
Официален сайт melody.su
Мелодия в Общомедия
Грамофонна плоча на „Мелодия“

Мелодия е най-старата звукозаписна компания в Русия.[1] По времето на СССР „Мелодия“ е единствената звукозаписна компания в страната. Записите на лейбъла са продавани в повече от 90 страни. В началото на 90-те години Мелодия е в първата шестица на най-големите звукозаписни компании в света.

Главната продукция на фирмата е издавана на винил. От началото на 70-те години „Мелодия“ издава албуми на магнитна лента, а от 90-те години – и на аудиокасети и компактдискове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фирмата е основана през 1964 г. с постановление на Министерството на културата на СССР. Първият ѝ директор е Николай Мохов. Компанията обединява заводи за производство на плочи и звукозаписни студия на територията на главните градове на Съветския съюз – Москва, Ленинград, Рига, Киев, Алма-Ата, Тбилиси.

От 1965 г. записите на Мелодия се изнасят в чужбина. Едни от първите съглашения за сътрудничество на издателя са с немската фирма Ariola Eurodisc и с американската Capitol. След присъединяването на СССР към Женевската конвенция се развиват лицензирани съглашения. През 70-те години за пръв път са изнесени записи в Южна Америка и Африка.

Понастоящем фирмата основно преиздава свои архивни записи.

Изпълнители[редактиране | редактиране на кода]

Соло певци[редактиране | редактиране на кода]

Групи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]