Людмила Зикина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Людмила Зикина
руска певица
Людмила Зикина 
Родена: 10 юни 1929 г.
Починала: 1 юли 2009 г.

Людмила Георгиевна Зикина (на руски: Зыкина, Людмила Георгиевна) е сред най-ярките изпълнителки на руски народни песни и песни за Русия.

Родена е на 10 юни 1929 година в Москва. По време на Великата Отечествена война работи като санитарка и стругарка.

През 1947 година почти на шега се явява на конкурс в знаменития руски народен ансамбъл "Пятницки". Одобрена е сред повече от 3000 кандидати. Ансамбълът дава началото на истинското ѝ професионално израстване, а по-късно Зикина получава и музикално образование. След 1960 година Людмила Зикина започва самостоятелна певческа кариера.

В репертоара ѝ са включени над 2000 руски, народни и съветски песни. Сред тях се откроява прочутата "Тече река Волга", която се превръща в символ на руската душевност, а Зикина неслучайно е наричана "Мис Волга". Людмила Зикина записва стотици песни, издава плочи и дискове в милионен тираж, изнася хиляди концерти. Тя е и главен художествен ръководител на ансамбъл "Русия".

Гласът на Зикина е с огромен диапазон, силен и ярък и същевременно нежен и лиричен. Нейното пеене сякаш буквално е избликнало от недрата на руската душа. Нейният начин на пеене е посрещан с огромен интерес и овации в целия свят. На магнетичния ѝ глас се възхищават музиканти от класата на Шарл Азнавур и „Бийтълс“.

Удостоена е с най-високи държавни отличия и звание "Народен артист" на СССР. Най-голямото признание за певицата е, че хората още приживе я наричат "Гласът на Русия". Зикина има четири брака и няма собствени деца. Удостоена е със званието "академик". Людмила Зикина съхранява своя глас и уникален тембър до последните си дни. През юни 2009 година в Кремъл- Москва е отбелязана нейната 80 годишнина. На другия ден е юбилейният концерт "Аз ви обичам", на който Зикина дава заявка за още много юбилейни концерти из цяла Русия.

На 1 юли 2009 година Людмила Зикина умира след масиран инфаркт. Изпратена е от хиляди почитатели в зала "Чайковски", опелото се състоява в храм "Христос Спасител". Погребана е с военни почести на Новодевическото гробище в Москва.