Средно училище „Никола Вапцаров“ (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Средно училище „Никола Вапцаров“
Информация
СедалищеПловдивБългария
Основаване1969 г.
Видсредно училище
ДиректорДимитър Димитров
Учители36
Ученици300
Публични характеристики
Празник3 декември
Навигация
Карта Местоположение
АдресПловдив 4003, ул. „Огражден“ №10
Телефон032 / 957 183
E-mailsoy_vapcarov_plovdiv@abv.bg
Сайтwww.vapcarov.com

Средно училище „Никола Вапцаров“ е средно училище в Пловдив. Намира се в квартал Гагарин.

На 9 юли 1969 година е открито 42 Основно училище в квартал „Гагарин Изток“. Негов първи директор е Минко Минков.

Година по-късно, с решение на Народното събрание, училището получава името на патрона си Никола Вапцаров. На първия патронен празник – 3 декември 1971 година, присъства сестрата на поета, Райна Вапцарова. С решение на ОНС през 1981 година, училището става ЕСПУ (единно средно политехническо училище). Първият випуск на ЕСПУ има двама медалисти – Гергана Панова (златен) и Румен Кумчев (сребърен). През учебната 1990/1991 година е реорганизирано в СОУ и в него се обучават ученици от 1 до 11 клас, понастоящем – от предучилищна до 12 клас. В училището учат ученици не само от Пловдив, но и от близките общини.

По авторски програми в училището се обучават ученици в паралелки „помощник-възпитател в детска градина“, „митническо комисионерство“, „юридическа паралелка“. В училището е разкрита единствената в страната паралелка "дилъри и брокери на ценни книжа и парични средства“ (код 3411 в Националната класификация на професиите (1996)) и професионално обучение „ювелири“.

В училището са учили Христо Стоичков, Валери Божинов, Васил Бакларов, Григор Паликаров и други.[1]

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

На първия етаж е библиотеката, кинозалата, както и класни стаи на малките класове и физкултурният салон. На втория етаж са кабинети по информационни технологии, кабинет по музика, кабинет по английски, учителска стая, класни стаи на малките класове и др. На третия етаж са класните стаи на по-големите класове, кабинетите по физика, география и един общ за химия и биология. На четвъртия етаж е другият кабинет по английски и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]