Старгейт Атлантис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старгейт Атлантис
Stargate Atlantis
Лого на сериала
ЖанрНаучна фантастика
Създател(и)Брад Райт
Робърт С. Купър
Джоузеф Малози
Пол Мъли
Страна САЩ
 Канада
ЕзикАнглийски
Сезони5
Епизоди100
Продукция
Изпълнителен продуцентБрад Райт
Робърт С. Купър
Времетраене42 минути
Разпространение
ТВ каналSci Fi Channel
Картина16:9
Излъчване16 юли 2004 г. – 9 януари 2009 г.
Хронология
Старгейт SG-1
Старгейт Вселена
Свързани продукцииСтаргейт Атлантида
Старгейт Юнивърс
Старгейт: Континуум
Старгейт: Кивотът на истината
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Старгейт Атлантис в Общомедия

„Старгейт Атлантис“ е канадско-американски научно-фантастичен телевизионен сериал от поредицата „Старгейт“. Той е продължение на хитовия телевизионен сериал „Старгейт SG-1“ и е създаден от Брад Райт и Робърт С. Купър.

Информация[редактиране | редактиране на кода]

„Старгейт Атлантис“ започва нова сюжетна линия на „Старгейт SG-1“, която по предварителни планове е трябвало да се реализира като втори игрален филм след шестия сезон. Когато SG-1 е отново подновен и за осми сезон, очакваният филм се превръща в епизода „Изгубеният град“ – финал на 7-и сезон в две части, а мястото на „Старгейт Атлантис“ e преместено в галактиката Пегас, което позволява двата сериала да вървят успоредно в една и съща измислена вселена, като по-късно историята в двата сериала се преплита. Сериалът е подготвен от същите хора, които разработват и SG-1.

Атлантис дебютира по канала Sci-Fi на 16 юли, 2004 с участието на Джо Фланиган, Тори Хигинсън, Рейнбоу Сън Франкс, Дейвид Хюлет и Рейчъл Лутрел в главните роли. Хюлет и Хигинсън преди това са участвали и в SG-1. Във втория сезон на Атлантис Пол Макгилън и Джейсън Момоа (който заменя Франкс) са добавени като постоянни актьори.
През 2008 г. приключват снимките на последния, според заявявеното от канала Sci-Fi, пети сезон. Финалният му 100-тен епизод е излъчен на 9 януари 2009.

Сюжетът следи историята на „експедицията Атлантида“ – обединен екип от военни и цивилни, които отпътуват към галактиката Пегас в търсене на изгубения град Атлантида, изоставен от могъщата раса, наречена Древни. Намирането на града е в сюжета и на повечето епизоди на SG-1 през неговия 7-и сезон. Пристигайки в града, експедицията открива, че галактиката е управлявана от ужасяващ враг известен като „Призраците“, от които те трябва да се защитават – изключително трудна задача, тъй като са многократно превъзхождани числено.

Сериалът е номиниран 62 пъти и печели общо 19 награди за актьори, визуални ефекти и режисьори, включително и Платинената награда на Уърлд Фест (Хюстън) за режисурата на Дейвид Уининг на 6-и епизод от 1-ви сезон („Краят на детството“). „Атлантис“ се показва като успешен колкото SG-1, с рейтинг на Нийлсън около 1,9 пункта.

„Старгейт Атлантис“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът се излъчва с български дублаж по AXN Sci Fi от 7 ноември 2008 г., с разписание всеки делничен ден от 23:20. В дублажа участва Явор Караиванов.

Схема на Старгейт устройство от галактиката Пегас

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]