Трент Резнър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трент Резнър
американски музикант
Роден
17 май 1965 г. (58 г.)
Ню Касъл, САЩ

Награди„Оскар“ за най-добра оригинална музика (2011)
Музикална кариера
Стилрок, алтернативен рок,[1] синтпоп, ембиънт, алтернативен метъл
Инструментикитара, пиано, дръм машина, бас китара, синтезатор, саксофон, виолончело, контрабас, барабан, Туба, Хармониум, Маримба, панфлейта, клавесин, вибрафон, вокал
Гласбаритон
Активностот 1982 г.
ЛейбълThe Null Corporation, Nothing Records, „Интерскоуп Рекърдс“, „Юнивърсъл Мюзик Груп“, TVT Records, „Айлънд Рекърдс“, „Кълъмбия Рекърдс
Участник вНайн Инч Нейлс“, How to Destroy Angels
Семейство

Подпис
Уебсайт
Трент Резнър в Общомедия

Майкъл Трент Резнър (на английски: Michael Trent Reznor), по-известен като Трент Резнър, е американски музикант и продуцент, който създава и развива групата Найн Инч Нейлс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Трент Резнър е роден на 17 май 1965 г. в Ню Касъл, Пенсилвания. Обръщат се към него със средното му име, за да се избегне объркване с баща му. След като родителите му се развеждат, той живее с неговите баба и дядо, а сестра му Тера живее с майката им. Резнър започва да свири на пиано на 5 години и показва, че има дарба. В гимназията Трент се научава да свири на саксофон и туба. Според бившия директор Резнър е бил весел и приятеслки настроен. Трент участва също и в театъра на гимназията. Той се дипломира през 1983 година и учи компютърно инженерство в колеж. Тогава той се присъединява към местна група, наречена Option 30, и свири на сцена три пъти седмично с тях. След година в колежа Резнър решава да напусне и да започне да се занимава с музика. Той се премества в Кливлънд, Охайо. През 1985 година се присъединява към групата The Innocent, където свири на клавирни инструменти. Те издават един албум Livin' in the Street, но Резнър напуска след 3 месеца. През 1986 година той се появява като член на групата The Problems във филма Light of Day. Също така се присъединява към местната група The Exotic Birds.

Резнър си намира работа в Right Track Studio, което сега се казва Midtown Recording, като момче за всичко. Собственикът на студиото Бил Костър казва, че Резнър е много съсредоточен във всичко, което прави. Костър разрешава на Трент да използва студиото през времето, когато е затворено. Там той записва песни, които после се включват в първия албум на Найн Инч Нейлс, Pretty Hate Machine. Тези песни по-късно се включват в Purest Feelings.

Резнър харесва игрите и най-вече Doom на ID Software, която по негови думи той е играл в автобуса, с който Найн Инч Нейлс са пътували за концерти и турнета. Той също създава саундтрака към играта Quake на ID Software. Логото на Найн Инч Нейлс се появява на кутиите с амуниции за nail gun, а също така и написано на пода и тавана на тайна стая в Ultimate Doom.

Трент се връща да работи с ID Software през 2003 година при направянето на Doom 3, но му се налага да се откаже от този проект и работата му не влиза в играта.

През петте години между албумите The Downward Spiral (1994) и The Fragile (1999), Трент Резнър се опитва да преодолее смъртта на баба си, депресията и други психологически проблеми като невъзможността да пише нови песни. Той също е имал проблеми с общуването в този период. Резнър сам разкрива, че е бил пристрастен към алкохол и наркотици.

През 2005 Трент завърши работата върху новия албум на Найн Инч Нейлс, наречен Year Zero.

През 2008 излизат два нови албума на групата – Ghosts и The Slip, разпространявани безплатно под Creative Commons Attribution-Non Commercial Share Alike License.

През 2013 излиза албумът Hesitation Marks.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]