Фридрих Клаузинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих Клаузинг
германски офицер
Званиекапитан
Години на служба1938 – 1944
Служи на Нацистка Германия
Род войскиВермахт
Битки/войниВтора световна война

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
8 август 1944 г. (24 г.)

Фридрих Клаузинг (на немски: Friedrich Klausing) е германски борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих Клаузинг е роден в Мюнхен. По време на тийнейджърските си години, той е в Хитлерюгенд.

Присъединява се към Вермахта през есента на 1938 г. и е в Потсдамския пехотен полк 9. В битката при Сталинград е тежко ранен и през 1943 г. е командирован в Главно командване на Вермахта. Клаузинг е привлечен в плана за убийството на Хитлер от Фриц-Дитлоф фон Шуленбург.

На 11 юли 1944 г. при първия опит, Клаузинг отива заедно с Клаус фон Щауфенберг като адютант в „Бергхоф“ близо до Берхтесгаден и се уверява, че кола и самолет са готови да превозят заговорниците до Берлин след свършената работа. Планът обаче е отложен, както и вторият опит на 15 юли край Растенбург в Източна Прусия, където Клаузинг прави същата подготовка за Щауфенберг.

На 20 юли капитан Клаузинг остава в Бендлерблок в Берлин, докато Щауфенберг отива във Вълчата бърлога, за да опита отново и е съвместно отговорен за изпращането на заповеди на операция Валкирия. В нощта на 20 срещу 21 юли, след като става ясно, че бомбата от куфарчето на Щауфенберг не е убила Хитлер, Клаузинг е единственият, който бяга от пожара в Бендлерблок, след което са заловени Щауфенберг и няколко други заговорници, той се предава на Гестапо.

В съдебно заседание пред Народна съдебна палата на 8 август 1944 г., Клаузинг е осъден на смърт.[1] Присъдата е изпълнена в същия ден в затвора Пльоцензе в Берлин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gerd R. Ueberschär: Stauffenberg. Der 20. Juli 1944. Fischer, Frankfurt am Main 2004, ISBN 3-10-086003-9, S. 156.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Friedrich Klausing в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​