Фриц Хуг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фриц Хуг
Fritz Hug
швейцарски художник
Фриц Хуг през 1972 г.
Фриц Хуг през 1972 г.

Роден
Починал
29 януари 1989 г. (67 г.)
Шпайхершвенди, Швейцария
ПогребанЦюрих, Швейцария

Националност Швейцария
Кариера в изкуството
Направлениеживопис
ПатронЛеон Болаг
Семейство
СъпругаМари Кезлин
Маргрит Шюрман
Деца3
Фриц Хуг в Общомедия

Фриц Хуг (на немски: Fritz Hug) (19 март 1921, Дорнах - 29 януари 1989, Шпайхершвенди) е швейцарски художник. Основно рисува маслени картини, но твори също така литографии, плакати, мозайки и стенописи. Заедно със съпругата си Маргрит Хуг създава три книжки с картинки по библейски теми, преведени на много езици. Известен е като „художникът, който рисуваше животни“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Фриц Хуг е роден на 19 март 1921 г. в Дорнах. Той е второто от общо пет деца. Детството си прекарва на остров Ява, където баща му работи като инженер за една железопътна компания. Късното си детство прекарва при завръщането си в Швейцария в Талвил. Фриц Хуг още от рано показва жив интерес към изобразителното изкуство. През 1935 и 1936 г. посещава Цюрихското висше училище по изкуства. На 16 години преждевременно прекъсва професионалното си обучение като ретушор по дълбок печат в цюрихското издателство на специализирана литература. След завършване на новобранската школа (първи етап от дългогодишната военна служба в Швейцария) той сериозно се посвещава на живописта.

Първи успехи като художник[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на Хугм, неговата втора съпруга Маргрит и на Джулиан Хуг на гробището Флунтерн в Цюрих, Швейцария.

През 1942 г., едва на двадесет години, Фриц Хуг прави първата си изложба с подкрепата на Леон Болаг, цюрихски търговец на предмети на изкуството. Изобразява пейзажи и градски сюжети, хора и интериори. Годините на професионално обучение и пътешествия го отвеждат през 1942/1943 до южна Франция. По-късно посещава Мароко, Италия и Ламбарене. В Габон рисува пейзажи, животни и хора от близкото обкръжение на лекаря по тропически болести Алберт Швайцер. След завръщането си в Цюрих прави редица изложби в швейцарските художествени галерии.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

След първи неуспешен брак с Мари Кезлин, през 1951 г. Фриц Хуг се жени Маргрит Шюрман (1922-2002), журналистка и писателка. Раждат им се три деца. През 1957 г. Фриц Хуг организира в новопридобитото си жилище своето художествен ателие. По-късно в същата сграда отваря собствена художествена галерия.

Художникът, който рисуваше животни[редактиране | редактиране на кода]

Кралски пингвин, 1968

За ловния щанд на швейцарското национално изложение през 1964 г. Фриц Хуг създава голяма картина „швейцарската фауна“. През 1967 г. излага в галерия Tryon в Лондон картини с градски пейзажи. По това време започва все повече да се посвещава на рисуването на животни. Още през същата година Световният фонд за дивата природа (WWF) се обръща с молба към Хуг да нарисува стотина от застрашените от изчезване животни. Работата изисква както художествени умения, така и познания по зоология. Фриц Хуг се оттегля в малко цюрихско селце, за да се посвети на спокойствие на задачата. Тук се появяват първите стотина картини, които биват изложени през 1970 г. в Хелмхаус (до Водната църква) в Цюрих. Следват изложбите в Музея на науките в Бостън през 1973 г. и отново в Хелмхаус в Цюрих, по случай 50-годишнината на Зоологическата градина в Цюрих.

Фриц Хуг умира след кратко и тежко боледуване на 29 януари 1989 г. Голяма част от живота си той посвещава на запазването на животните и на тяхната естествена природна среда. Големият му проект да нарисува всички видове птици, които се срещат в Швейцария, по повод 700-тната годишнина на Швейцарската конфедерация, остава незавършен.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Antje Ziehr: Fritz Hug und seine Welt der Tiere. Harlekin Verlag, Luzern 1981.
  • Fritz Hug: Maler der Tiere. Verlag Papyria, Affoltern am Albis 1970.
  • Fritz und Margrit Hug: Von jeder Art der Vögel und des Viehs – Die Tiere der Bibel. Verlag Papyria, Affoltern am Albis 1969.
  • Fritz Hug: Tierzeichnungen. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1964.
  • Fritz und Margrit Hug: Und Gott sah, dass es gut war. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1962.
  • Fritz and Margaret Hug: The Story of Our Lord. Random House, New York 1961.
  • Fritz und Margrit Hug: Auf dem Wege des Herrn, eine Bilderbibel für die Jugend. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1960.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fritz Hug в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​