Хауърд Шор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хауърд Шор
канадски композитор
Роден

Учил вМузикален колеж Бъркли
Награди„Оскар“ за най-добра оригинална музика (2001)
„Оскар“ за най-добра оригинална музика (2003)
Сатурн
Грами
Музикална кариера
Инструментисаксофон
Активностот 1978 г.
Семейство

Уебсайтwww.howardshore.com
Хауърд Шор в Общомедия

Хауърд Лесли Шор (на английски: Howard Leslie Shore; р. 18 октомври 1946 г.) е канадски композитор, диригент и музикален продуцент, трикратен носител на наградата Оскар. Той композира музиката към трилогията Властелинът на пръстените и към повечето от филмите на Дейвид Кронънбърг.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Хауърд Шор е роден в Торонто, Канада, в еврейско семейство и учи музика в Музикалния колеж Бъркли в Бостън след като завършва гимназията Форест Хил. От 1969 до 1972 г. свири с групата Lighthouse. През 1970 г. е музикален директор на краткотрайната телевизионна програма The Hart & Lorne Terrific Hour на Лорн Майкълс и Харт Померанз. Шор пише музиката за мюзикъла на канадския магьосник Дъг Хенинг Spellbound през 1974 г. и той е музикалният директор за влиятелното комедийно шоу на NBC Saturday Night Live от 1975 до 1980 г., появявайки се в много музикални скечове, включително Howard Shore and His All-Nurse Band и облечен като пчелар за изпълнението на Джон Белуши/Дан Акройд в класиката на Слим Харпо I'm a King Bee. Шор също предлага името за групата The Blues Brothers на Дан Акройд и Джон Белуши.

През 1990 г. Хауърд Шор се жени за Елизабет Котноар, от която има една дъщеря.

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Хауърд Шор през 2013 г.

Шор е написал музиката за такива значителни филмови продукции като трилогията Властелинът на пръстените, Мълчанието на агнетата, Мисис Даутфайър, Филаделфия, Ед Ууд, Седем, Догма, Момичета от класа, От другата страна, Паник стая и Авиаторът.

Шор е носител на награди Грами през 2002, 2003 и 2004 г. за Властелинът на пръстените, Златен глобус за Завръщането на краля през 2003 и Авиаторът през 2004 г. През 2001 г. получава награда Оскар за най-добра оригинална музика към Задругата на пръстена, а през 2003 г. Оскари за най-добра оригинална песен и най-добра оригинална музика за Завръщането на краля.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]