Христо Йовевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христо Йовевич
български живописец, зограф и книжовник
Роден
1827 г.
Починал
1872 г. (45 г.)
Самоков, Османска империя

Христо Йовевич или Йовович е български живописец, зограф, декоратор и книжовник, представител на Самоковската художествена школа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Йовевич е роден през 1827 година в семейството на терзия. Живопис учи вероятно при Димитър Зограф. Работи икони, църковна и светска стенопис, украсява джамии и къщи, а също и илюстрира книги. Негово дело е украсата на Байракли джамия и Марчината къща в Самоков.

Най-значимите стенописни работи на Йовевич са украсите на двете му къщи: първата, известна като „Къщата с дюкяните“ – изрисувана през 1846 – 47 година с пейзажи от Цариград и Смирна и богати флорални композиции, а втората – завършена през 1851 година. Днес двете къщи вече не съществуват, но фрагменти от стенописите им са запазени в Етнографски институт с музей в София. Икони на Йовевич са притежание на Исторически музей, Самоков.

Освен като художник, той се изявява и като спомоществовател на книгоиздаването и разпространението на печатни книги. Сам превежда и илюстрира „Езопови басни“, художествено оформя с винетки, заставки и заглавки книгите „Молебна книжка“ и „Ерминия или наука изографическа“. Негов потомък е генерал Никола Подгоров.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980