Етнографски институт с музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на НЕМ в София
62. Етнографски институт с музей

Етнографският институт с музей (Национален етнографски музей, ЕИМ) е държавна културна институция към Българската академия на науките за развитие на етнологията и успоредно съхранение на материалните богатства от миналото на българския народ.

Научният архив на музея съхранява над 3000 архивни единици, около половин милион страници, 100 000 негатива и 5200 стари снимки и портрети. Библиотеката на ЕИМ съдържа над 25 000 издания, някои от които са единствени в страната. Нейна интегрална част е Специализираната библиотека с архив "Студии Романи", която съдържа книги и други разнообразни издания, посветени на циганите.

НЕМ е включен в Стоте национални туристически обекта. Музеят има сбирки с предмети, свързани с домашните занятия и покъщнина, земеделието и животновъдството, килимите и едрите тъкани, дърворезбата, кованото желязо, медникарството, накитите, обичаите и обредния реквизит, традиционното народно обекло, шевиците и дребните тъкани. Разполага с постоянна изложба. Намира се в София, в сградата на бившия Царски дворец, в който дели пространство с Националната художествена галерия. Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение още през 1978 година.

При последната реформа на БАН, Етнографскияt институт с музей заедно с Института за фолклор са се слели и сега образуват Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей.

Шишманови дни 2012[1][редактиране | редактиране на кода]

На 31 октомври 2012 г. се откриват празниците на фолклора и етнографията "Шишманови дни 2012". "Шишманови дни 2012" се организират по случай 150-годишнината от рождението на големия български министър и европейски учен и общественик проф. Иван Д. Шишманов и 120-годишнината от създаването на Народния музей. Събитията се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, Министерство на образованието и наукатаIМинистерството на образованието, младежта и науката и Министерството на културата с генералното спонсорство на Корпоративна търговска банка АД[2]

Сред акцентите в програмата са:

  • Изложбата „120 години Народен музей”, която представя цялата етническа карта на България, както и най-старите запазени етнографски ценности от фонда на Националния етнографски музей (от ХVІІ в. насам).
  • Втори национален конкурс-надпяване, който е посветен на празнуваните юбилеи и на Сборника за народни умотворения и народопис – поредица, излизала в България без прекъсване от 1891 г.
  • Гала концерт на лауреатите от конкурса
  • Ден на отворените врати в Етнографския музей, където всички посетители безплатно се включат в занаятчийски ателиета (грънчарство, иконопис, женски занаяти, копаничарство), игри, уроци по танци, фолклорно караоке и много др.
  • Научна конференция „Въобразеният българин”, която събира български, но и чуждестранни учени в търсене на образа на българина.
  • Награждаване на победителите от два национални ученически конкурса за есе и рисунка в рамките на "Шишманови дни 2012"

Дни на Миладиновци 2011[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музейпроявата провежда „Дни на Миладиновци 2011“. Проявите по повод дните са от 1-ви до 5-и ноември в Етнографския музей в София, съпътвани от редица празнични събития. Издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови през 1861 г. е сравнявано по важност и значение за нашето Възраждане и национална история, с Паисиевата История. Тържественото откриване на 1-ви, Деня на народните будители, събужда голям интерес сред публиката, сред която са представители на литературни и исторически кръгове, така и ученици. Празничните събития по случай юбилейните 150 години от издаването на сборника на двамата братя включват изложба, конкурс надпяване, кръгла маса и ден на отворените врати в Етнографския музей. И през 2011 г. събитията, организирани от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, се осъществяват с финансовата подкрепа на Корпоративна търговска банка.

По-важни издания на института[редактиране | редактиране на кода]

Сътрудници от ЕИМ участват в издаването на международното списание „Ethnologia Balkanica”.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сборникът „Шишманови дни 2012“ ще бъде представен утре, Focus-news, 18.11.2013
  2. Гл. ас. д-р Лина Гергова: Да си пазим етнографските и фолклорни достижения, които хората са оценили още преди 120 години и с медийната подкрепа на БНР, МетроМедиа, телевизия „Фолклор” и др., Focus-news, 31.12.2012 г.