Акира Ямаока

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Акира Ямаока
композитор и продуцент
Акира Ямаока 
Роден: 6 февруари 1968
Токио, Япония

Акира Ямаока (на японски 山岡晃, на английски Akira Yamaoka) е японски композитор и продуцент, известен с музиката си към поредицата компютърни и видеоигри Silent Hill. Мрачният му и меланхоличен стил е определян често като индъстриъл.

Акира Ямаока е роден на 6 февруари 1968 г. в Токио (по други данни Ниягата), Япония. В младежките си години е китарист на пънк група. Изучава дизайн и интериор в Токийският колеж по изкуствата. На музикална композиция се учи сам. От 1988 г. работи като звуков дизайнер към различни компании за видеоигри. На 21 септември 1993 г. започва работа в "Конами", за която вече е изпълнявал поръчки в качеството на външен сътрудник. През 1999 г. на Ямаока е поверена музиката и звуковите ефекти към видеоиграта "Silent Hill" ("Silent Hill 1"). Играта се радва на успех, за което заслуга има и музикалното и оформление. Когато започва работа по проекта "Silent Hill 2", за неин композитор е избран отново Ямаока. Докато саундтракът към "Silent Hill 1" е преди всичко озвучение към видеоигра, излезлият през 2001 г. "Silent Hill 2 Original Soundtrack (OST)" е смятан понякога за самостоятелно музикално произведение. Албумът е почти изцяло инструментален, с определено рок звучене. Славата на Ямаока сред почитателите на играта е затвърдена от музиката, която той създава за третата част от поредицата - "Silent Hill 3". Тук за пръв път важно място заемат вокалните партии изпълнени от Мери Елизабет Мак Глийн (с псевдоним Мелиса Уилямсън) и Джо Ромерса. Стилът се различава от този в Silent Hill 2. Определян е като трип-хоп.

Акира Ямаока е автор на музиката към множество видеоигри, но неговото име се свързва най-вече със серията "Silent Hill". Той е автор на саундтраците на абсолютно всички части от поредицата и продуцент на "Silent Hill 3" и "Silent Hill 4: The Room". Името му е трайно свързано и с проекта Silent Hill 5 (Silent Hill V).

Ямаока е композитор и на филмите "Сайлънт Хил" (2006) и "Глас" (2007). На първият той е и изпълнителен продуцент.

Акира Ямаока харесва музиката на "Metallica" и "HIM". От своите произведения цени най-много саундтрака към Silent Hill 2. Известната мелодия от него "Theme of Laura" е създал в рамките на три дни. Ямаока е направил над 200 вида стъпки като част от озвучаването на игрта.

Избрана дискография[редактиране | edit source]

  • 1999 - Silent Hill Soundtrack
  • 2001 - Silent Hill 2 Soundtrack
  • 2003 - Silent Hill 3 Soundtrack
  • 2004 - Silent Hill 4 The Room Soundtrack
  • 2008 - Silent Hill Origins (a.k.a. Silent Hill Zero) Soundtrack
  • 2008 - Silent Hill Homecoming Soundtrack

Също така има участие в написването на музика към множество други видео игри, но с тези набира най-голяма популярност.

Източници[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]