Андрей Арнаудов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрей Арнаудов
Продуцент и ТВ водещ от България

Роден
8 юни 1979 г. (44 г.)

Националност България
Учил вСофийски университет
Семейство
БащаВасил Арнаудов
СъпругаЕмануела Толева (2016)
Деца1[1]

Андрей Арнаудов е български продуцент и телевизионен водещ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Андрей Василев Арнаудов е роден на 8 юни 1979 г. в София в семейство на бежанци от южномакедонския град Лерин, днес Флорина, Гърция.[2] Баща му Васил Арнаудов е български хоров диригент, син на бежанци от Егейска Македония. Бабата на Андрей по бащина линия е от град Лерин.[3] Учи в Шесто основно училище „Граф Игнатиев“ в София. Продължава образованието си в 22 средно училище „Георги С. Раковски“. Завършва специалност „Телевизионна журналистика“ в СУ „Климент Охридски“.

Над 10 години свири на пиано. Участва в младежка театрална трупа към театър „Сълза и смях“, където играе 6 години.

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

На 13-годишна възраст за първи път се снима в телевизия. Последният водещ е на предаването за младежи и студенти – „Час по всичко“. Бил е репортер в „Преди новините“ по БНТ.

От 1998 г. работи в екип с Иван Христов – в телевизия „Демо“ с предаването „Кому е нужно?“ и в телевизия „Ден“ с предаванията „Междинна станция“ и „Сблъсък“.

Продуцентска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Основател и собственик (заедно с Иван Христов) на продуцентската компания „Междинна станция“.

През 2000 г. Андрей и Иван създават предаването „Сблъсък“, което водят и продуцират до 2013 г. През 2007 г. са водещи на музикалното конкурсно шоу „Мюзик Айдъл“ 1. През 2008 и 2009 г. стават и продуценти на „Мюзик айдъл“ 2 и „Мюзик айдъл“ 3. От края на 2009 до 2011 г. са водещи и продуценти на вечерното шоу – „Шоуто на Иван & Андрей“ по Нова телевизия. В същата телевизия правят и 8-часовото магазинно уикенд предаване – „Станция НОВА“. От 2012 г. са съпродуценти с Кеворк Кеворкян на предаването „Всяка неделя“ до последното му сваляне от екран през 2014 г.

През 2009 г. „Междинна станция“ продуцира българо-македонския телевизионен проект „Мюзик Айдъл“ 3, излъчван от Би Ти Ви и от тогавашната Национална телевизия на Република Македония „А1“. От 2017 г. компанията е съорганизатор и продуцент на българо-македонския фестивал „One love“.

В периода 2006 – 2010 г. имат офис и в Белград, който отговаря за продукциите им в Сърбия, част от които са излъчвани в праймтайма на националната сръбска телевизия „Фокс телевизия“ („Fox Televizija“).

От 2015 г. Андрей и Иван са водещи и продуценти на риалити предаването „Фермата“.[4]

През 2022 г. заедно с Иван Христов издават биографичната книга „#SELFMADE: Иван и Андрей, братя по сърце“.[5]

Общественополезна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. Андрей Арнаудов основава неправителствената организация „ДНК - Движение за национална кауза“, обединяваща лица от различни сфери на обществения живот.

От 2016 г. ДНК реализира кампания за насърчаване на раждаемостта в България – „Направи го за България“, чиято цел е да мотивира младите хора да станат родители, без да отлагат момента. От 2019 г. кампанията се казва „Направи го сега“ и освен да мотивира, цели да информира за рисковете, които крие закъснялото родителство. Създава платформата „Bulgaria wants you“, която свързва бизнеса и младите българи в България и по света, чрез предоставяне на работа и възможност за живот в България.

През 2019 г. към организацията е създаден Обществен съвет с участието на българи с различни професии и кариера – д-р Милен Врабевски, Радослав Янков, Владо Николов, Калоян Георгиев, Димитър Цоцорков, Димо Спасов, Пенко Пенков, Иван Христов.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Женен е за бившата спортистка, модел и настояща ТВ редакторка Емануела Толева. Имат син – Васил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]