Анри I (Шампан)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анри I Шампан
граф Шампан
НаследникАнри II
Лични данни
Роден
Починал
16 март 1181 г. (53 г.)
Погребан вцърква Сент-Етиен в Троа
Семейство
ДинастияДом Блоа
БащаТибо II дьо Блоа-Шампан IV (1093–1152)
МайкаМатилда от Каринтия
БракМария Френска
ПотомциАнри II
Герб
Анри I Шампан в Общомедия

Анри I или Хайнрих I (на френски: Henri Ier, le Libéral, * декември 1126, † 16 март 1181 в Троа) от Дом Блоа е от 1151 до 1181 г. граф на Шампан.

Семейство и произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е най-възрастният син на граф Тибо II дьо Блоа-Шампан IV (1093–1152) и съпругата му Матилда от Каринтия(† 1160/61), дъщеря на Енгелберт II († 1141), херцог на Каринтия от род Спанхайми.

Кръстоносен поход и борби за власт[редактиране | редактиране на кода]

Той участва вместо баща си в свитата на крал Луи VII във Втория кръстоносен поход /1147—1149/ , където в Константинопол е произведен в рицар от император Мануил I Комнин. През 1151 г. той подкрепя заедно с краля, граф Готфрид VI от Анжу против неговия по-голям брат Хенри II Плантагенет.

След смъртта на баща си, Анри поема графство Шампан и предоставя другите графства на по-малките си братя.(вкл. Блоа, Шартър, Сансер и Шатоден). Тогава това е могло да се счете за удивително, защото другите владения са по-богати и по-развити. Анри, навярно, още тогава разглежда икономическите възможности на Шампан. И действително, в течение на неговото управление Шампанското графство става едно от най-богатите и могъщи сред френските графства.

През 1160 г. сестра му, Адел дьо Блоа-Шампан († 1206), се омъжва за френския крал Луи VII († 1180).

Династията Блоа получава така доминиращо влияние на кралския двор, понеже сестра му е регент. През 1164 година Анри се жени за принцеса Мари, дъщеря на крал Луи VII от първия му брак с Алиенор Аквитанска. Брат му Тибо V Блоа († 1191) се жени същата година за Аликс, по-малката сестра на съпругата му.

Анри I Шампан е посредник на краля и го представлява в конфликтите с Хенри II Плантагенет или с император Фридрих I Барбароса.

През 1179 г. Анри отива за втори път в Светата земя. На връщане през Мала Азия той попада в плен на селджука Килич Арслан II, но е освободен с помощта на византийския император Мануил Комнин.

Анри се връща в родината си през 1181 г. и умира малко след това. Погребан е в дарената от него църква Сент-Етиен в Троа.

Той е сюзерен на около 2000 васали, немного феодали във Франция могат да се сравняват с него. Благодарение на това, Шампанското графство става едно от най-безопасните места за търговия, което довежда до бурно развитие на пазарите и панаирите в Шампан. Тези панаири стават център на търговските и финансовите операции, на които се срещали търговци не само от цяла Франция, но и от цяла Европа.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Дворът на графа, разполагащ се в Троа, става известен литературен център. Например, писателя Уолтър Мап е един от тези, които гостуват там. Ученият Стивън Алинер е един от придворните на Анри, в 1176 година става канцлер на графството. Анри основава библиотека. Шампан става голям търговски център.

Прочутият писател Кретиен дьо Троа e придворен в обкръжението на съпругата му Мария Френска Шампан.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Анри се жени през 1164 г. за Мария Френска (1145 – 1198), дъщеря на френския крал Луи VII († 1180) и първата му съпруга Алиенор Аквитанска († 1204). Мария е полусестра на кралете Филип II Август († 1223), Ричард I Лъвското сърце († 1199) и Джон Безземни († 1216).

Анри I Шампан и Мария имат 4 деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]