Багратиони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Багратиони МФА:[bɑgɹɑtjɪaniː] (на грузински: ბაგრატიონი, багратиони, ბაგრატიონთა დინასტია, багратионит'а династия) е грузинска владетелска династия, чиито представители управляват като грузински монарси от 9 в. до руската инвазия в Кавказ през 1810 г. В наши дни династията на Багратионите е известна и с елинизираното име Грузински Багратиди.

Герб на Багратионите

Произходът на династията на Багратионите е спорен, както и времето, в което тя се появява на кавказката политическа сцена. Съвременната грузинска историография посочва, че началото на на Багратионите е в 6 в., и отнася фамилията към ранните грузински династии.

Велики князе на Картли[редактиране | редактиране на кода]

Първият представител на династията е Гварам I Курапалат, получил титлата Велик княз (на грузински: Erismtavars) на Картли (на грузински: Kartlis Erismtavari) през 575 г. Велики князе на Картли от династията на Багратионите са:

Князе на Кларджетия[редактиране | редактиране на кода]

Земите на царство Тао-Кларджетия.

През 619 г. синът на Степан I Курапалат е обявен за Княз ((на грузински: Eristavi) на Кларджетия (облст, която се намира в днешна Североизточна Турция). Князе на Кларджетия от династията на Багратионите са:

Царе на Тао-Кларджети[редактиране | редактиране на кода]

През 809 г. Ашот I става първи цар на Тао-Кларджети и основава династията на Багратионите, наречена така по името на наследника му Баграт I Куропалат. Царе на Тао-Кларджети от династията на Багратионите са:

Царе на Грузинското княжество[редактиране | редактиране на кода]

През 888 г. Тао-Кларджетия прераства в т.н. Грузинско княжество (на грузински: Kartvelta Samepo), което обхваща обширни райони от днешна Югозападна Грузия и Североизточна Турция. Царете на Грузинското царство от династията Багратиони са:

Царе на Обединеното грузинско княжество[редактиране | редактиране на кода]

През 978 г. синът на Сурген II, Баграт III става цар на съседното Абхазко княжество (основано през 780 г.). Така Багратионите основават втора грузинска държава, която през 1008 се обединява по династична линия с Грузинското княжество и така е образувано т.н. Обединено грузинско княжество, чиито монарси от династията на Багратионите са:

Князе на Имерети[редактиране | редактиране на кода]

През 1455 г. Обединеното грузинско кралство се разпада на няколко отделни държавици. Още през 1260 г. членове на Багратионите създават т.н. княжество Имеретия (Западна Грузия), отделило се от Обединеното грузинско княжество по време на монголското нашествие. След разпадането на Обединеното княжество Имеретия придобива първостепенна роля сред грузинските държави и се възприема като продължение на Обединеното княжество. Негови царе, продължители на династията на Багратионите от старата монархия са:

Руска инвазия[редактиране | редактиране на кода]

Към края на 18 в. княжество Картли-Кахетия (Източна Грузия) е нападнато от персите и почти е унищожено. Георги XII, Княз на Имеретия се обръща за помощ към Руската империя и кани войските ѝ в земите си. Това е добре дошло за имперските руски амбиции за разширяване на югоизток и през 1810 г. войските на Александър I навлизат и в Имеретия и детронират последния Имеретински княз, с което завършват завладяването на Грузия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж Не принадлежи към династията.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „List of Bagrationi rulers of Georgia“ и страницата „Bagrationi dynasty“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.