Вили Кавалджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вили Кавалджиев
български музикант
Роден
Починал
Музикална кариера
Стилрок, блус
Инструментивокал, клавирен инструмент
Гласбаритон
Активност1967 – 2008
ЛейбълБалкантон

Вили Кавалджиев е известен български рок певец, от времето на зараждането на рокендрола. Носител е на 2 награди от музикалния фестивал „Златният Орфей“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 август 1945 г. в село Сомовит, област Плевен, където получава основното си образование. Завършва английска гимназия, след което специалността „Икономика и организация на туризма“. Работи известно време като преводач към „Балкантурист“ и завързва запознанства с много западни туристи. Това не се приема с добри чувства от тогавашната Държавна сигурност и често е привикван да дава обяснения.

Професионалната си кариера на певец започва през 60-те години на ХХ век, като най-напред е с група „Викингите“, след което с „Лира 70“, „Импулс“, „Златни струни“, „Тангра“ и други. Първият му самостоятелен албум „Вярност“ излиза през 1981 г., след което следват „Вечно на път“ (1986) и „Мадона“ (1994).

Неговото изпълнение на песента „Очакване“ (музика: Константин Атанасов, текст: Михаил Белчев) печели I награда на Младежкия конкурс за забавна песен през 1979 г. През лятото на 1980 г. на сцената на Летния театър в Слънчев бряг той изпълнява „Виргиния“ (музика: Димитър Бояджиев, текст: Орлин Орлинов), която печели III награда в конкурса за песни на „Златният Орфей“, а "Близо до мен“, с която се представя през 1992 г. (музика: Кристиян Бояджиев, текст: Александър Петров), получава Голямата награда „Златният Орфей“. В дует с Маргарита Хранова изпълнява песента „Оставаме“ от филма „Оркестър без име“. Правил е турнета и е участвал в музикални фестивали в различни страни по света, между които САЩ и Русия.

През 1999 г. изпълнява химна на Левски (София).[1]

Умира на 28 декември 2010 г. в София.[2]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Вили Кавалджиев е бил женен и има три деца. Негов син е телевизионният водещ Радослав Кавалджиев (1976 – 2017).

Памет[редактиране | редактиране на кода]

От 2023 г. в столичния кварталЛагера“ има улица (Карта), която носи неговото име. Тя е разположена пред блока, в който е живял.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]