Владимир Кюрчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Кюрчев
български художник
Роден
Владимир Степанович Кюрчев
22 август 1954 г. (1954-08-22) (69 г.)
Кариера в изкуството
Стилживопис
АкадемияДнепропетровско художествено училище, днес Днипровски театрално-художествен колеж (завършва през 1973 г.);
Санктпетербургска художествено-промишлена академия „Александър Щиглиц“ (завършва през 1980 г.)[1]

Владимир Степанович Кюрчев е български художник от Украйна. Работи в областта на живописта, дизайна, изкуствата и занаятите. Редица негови картини се намират в частни колекции в Канада, САЩ, Германия, Гърция, България и страните от ОНД. Участва в изложби в Санкт Петербург, Вилнюс, Ереван, както и в градски, регионални и републикански изложби в Украйна.[1] Председател е на дружеството на художниците „Азоварт“ в гр. Бердянск и активен член на българското дружество Родолюбие.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Владимир Кюрчев е роден на 22 август 1954 г. в град Бердянск, Запорожка област, Таврия. През 1973 г. завършва Днепропетровското художествено училище (днес Днипровски театрално-художествен колеж) в град Днипро, а през 1980 г. завършва Санктпетербургската художествено-промишлена академия „Александър Щиглиц“ в град Санкт Петербург.[1] Родният му град се намира на брега на Азовско море, което определя една от основните теми в творчеството му – морето и морските пейзажи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Владимир Степанович Кюрчев // berdyansk.net. Архивиран от оригинала на 2010-06-26. Посетен на 8 ноември 2018. (на руски)