Вълчин Даскалов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вълчин Даскалов
български юрист
Роден
22 август 1961 г. (62 г.)

Учил вСофийски университет
Право
ОбластТърговско право
Работил вУНСС. БАН
Публикации„Schutz der Minderheitsaktionaere in Mittel- und Osteuropa”

Вълчин Здравков Даскалов е български юрист – адвокат и университетски преподавател. Доцент е по гражданско и търговско право в Института за държавата и правото при Българската академия на науките[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вълчин Даскалов е роден на 22 август 1961 г. Дипломира се със степен магистър по специалност право в Юридическия факултет на Софийския университет през 1988 г., а по-късно и доктор по гражданско право в УНСС.

В Юридическия факултет на УНСС постъпва през 1990 г.[2]. През 2009 г. защитава докторска дисертация на тема: „Имуществена отговорност на членовете на управителните органи на капиталови дружества за вреди причинени на дружествата"[3].

Води занятия по търговско право, основи на правото, търговски сделки и търговска несъстоятелност и австрийско право.

От 1993 г. е референт за България в Института по средно и източно европейско стопанско право (FOWI) към Икономическия университет във Виена, като от същата година е и ежегоден гост-професор в университета. Представител е за България в групата за изготвяне на общоевропейски типов дружествен закон (European Model Law Group). Член е на Софийската адвокатска колегия от 1994 г[4]. От 1998 г. е заместник-председател на Сдружението на немскоговорещите адвокати в България, а от 2007 г. е заместник-председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти.

Oт 2012 г. е хабилитиран с научното звание „доцент“ по гражданско и търговско право. Научните му трудове са публикувани основно в чужбина и главно на немски език.

Владее отлично немски и руски език, ползва и английски и испански.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Bausteine eines bulgarischen Konzerntrechtes (Изграждащи елементи на българско право на концерните), в сборна книга „Krakauer Forum 2011 – Aktuelle Probleme des Konzernrechtes in Europa“ (Краковски форум 2011 – Актуални проблеми на правото на концерните в Европа), издание на FOWI, Виена студия, издателство Facultas/Nomos, Виена, 2012 г.
  • Правна закрила на миноритарните съдружници и акционери в капиталови дружества, 431 стр. монография, издателство АВАЛОН Пъблишинг, 2012 г.
  • Haftungsrisiken für Muttergesellschaften in Konzernstrukturen nach dem bulgarischen Recht (Рискове за отговорност за дружества-майки в концернови структури според българското право) в сборна книга „Haftungsrisiken für Muttergesellschaften in Konzernstrukturen Mittel- und Osteuroipas“ (Рискове за отговорност за (чуждестранни) дружества-майки в концернови структури в средна и източна Европа), 61-126 студия, издателство Facultas/Nomos, Виена, 2013 г.
  • Академичната етика и образованието по право, в Научни трудове на УНСС, том. 2/2013, стр. 7-45 студия, Издателски комплекс-УНСС, 2013 г.
  • Доброто корпоративно управление като предмет на правно регулиране, доклад на научна конференция „Усъвършенстване на стандартите за добро корпоративно управление“ 14.03.2014, Институт за икономически изследвания при БАН
  • Особености на правната рамка на доброто корпоративно управление в България, в „Корпоративното управление за ХХI век. Утвърждаване на стандарти за добро корпоративно управление в България“, стр. 231-368 Монография в сборен том, изд. Горекс Прес, София, 2014 г.
  • Pfand ohne Übergabe des Pfandgutes – das Sonderpfand nach dem bulgarischen Recht (Залог без предаване на заложената вещ – особеният залог по българското право), 30 стр., в сборна книга „Krakauer Forum 2015 – Aktuelle Probleme der Kreditsicherungen in Europa“ (Краковски форум 2015 – Актуални проблеми на кредитните обезпечения в Европа), издание на FOWI, Виена студия, издателство Facultas/Nomos, Виена, 2016 г.
  • Монографично изследване на тема „Kreditsicherheiten in der Insolvenz in Bulgarien. Rechtsstellung der gesicherten Gläubiger“ (Кредитните обезпечения в производството по несъстоятелност в България. Правно положение на обезпечения кредитор), 150 стр., участие в сборна книга, издателство NOMOS, Виена, юни 2016

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ipn-bg.org
  2. blogs.unwe.bg
  3. portal.nacid.bg // Архивиран от оригинала на 2017-08-27. Посетен на 2017-03-04.
  4. www.advokatibg.info[неработеща препратка]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]