Гай Теренций Варон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гай Теренций Варон
римски политик

Роден
3 век пр.н.е.
Починал
2 век пр.н.е.
Семейство
Бащанеизв.
Майканеизв.
Съпруганеизв.
ДецаАвъл Теренций Варон[1][2]
Гай Теренций Варон в Общомедия

Гай Теренций Варон (на латински: Gaius Terentius Varro) е консул и военачалник от епохата на Римската република. Заедно със своя колега, Луций Емилий Павел, през 216 г. пр.н.е. Варон командва римската армия срещу Ханибал в битката при Кана, по време на Втората пуническа война. Сражението завършва с разгром за римляните.

Преди да бъде избран за консул, Варон е претор през 218 г. пр.н.е.. Избран е за проконсул в Пиценум от 215 до 213 г. пр.н.е., а от 208 до 207 г. пр.н.е., като пропретор, удържа Етрурия срещу по-малкия брат на Ханибал – Хасдрубал Барка. През 200 г. пр.н.е., Гай Теренций е изпратен в Африка като пратеник.

Преоценка[редактиране | редактиране на кода]

Ролята на Варон в поражението при Кана е подложена на преоценка от съвременните историци и историографи, които посочват, че Тит Ливий набляга повече на произхода на Гай Теренций и на неговата прибързаност. Подчертаването на прибързаността при Тит Ливий противоречи на доказателствата в собствената му история, че плебейския консул е високо уважаван от Сената и народа на Рим, дори и след поражението.

Едната гледна точка е, че поражението е повече дело на Луций Емилий Павел, който командва десния фланг на армията (крилото, традиционно водено от главнокомандващия). Оцелелите текстове на Полибий разказват малко за Варон при Кана, но тъй като негови осведомители са сина на Луций Емилий – Луций Емилий Павел Македоник, както и внуците му Сципион Емилиан и Квинт Фабий Максим Емилиан, това не е изненадващо. При писането на историите си, Тит Ливий значително се е осланял на сведенията на Полибий.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Консули на Римската република
Гней Сервилий Гемин и
Марк Атилий Регул
(като суфектконсул)
217 г. пр.н.е.
Гай Теренций Варон и
Луций Емилий Павел
216 г. пр.н.е.
Тиберий Семпроний Гракх и
Луций Постумий Албин
215 г. пр.н.е.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Gaius Terentius Varro в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. C. Terentius (83) C. f. M. n. Varro // Посетен на 10 юни 2021 г.
  2. 1183 // Посетен на 10 юни 2021 г.